Menedzserképzés a lovardában

Vállalkozó, menedzser, vezető munkatárs és lovak – első pillantásra nem sok közük van egymáshoz. Ennek ellenére évek óta egyre sikeresebb az az elgondolás, amely ezt a két csoportot összehozza. A kulcsszó: vezetőképzés. Vajon megtanulhatják-e az emberek a lovaktól, hogyan kell őszintén és hitelesen dolgozni a kitűzött céljaik eléréséért, és hogyan kell adott esetben érvényt szerezni ezeknek?

Mi az a vezetőképzés?

Akár hisszük, akár nem, a magasabb pozícióban lévő embereknek is megvannak a maguk problémái. Gyakran nehézséget okoz nekik, hogy munkatársaik elismerjék őket, úgy érzik, nem veszik őket komolyan, vagy nem eléggé eltökéltek, amikor a munka során új projektet vagy változásokat akarnak keresztülvinni. Nem bíznak munkatársaik jó munkájában, legrosszabb esetben akár szociális kompetenciával sem rendelkeznek.Segít az önismeretben

Ezeknek a vezetőknek kínál kínálnak oktatást lovas trénerek. A képzés során a menedzserek megtanulják, hogyan kell helyesen vezetni, hogyan keltsünk bizalmat és hogyan fogadjuk azt, milyen az öntudatos fellépés, és hogyan tudjuk érvényesíteni elképzelésünket.

Hogyan működik?

A lovak igen érzékeny állatok, és pontosan érzékelik, hogy a vezetőszárat fogó személy fél-e, hogy megbízhatnak-e benne, kellő tekintélyt sugároz-e ahhoz, hogy követni akarják, vagy inkább saját ösztöneiket kövessék. Tehát amikor egy vezető személy határozatlanul ad meg egy irányt, könnyen előfordulhat, hogy a ló egyszerűen állva marad vagy akár inkább a másik irányba fordul – nem bízik meg a lovasában. Talán néha a munkatársaknál is ez a bizalom hiányzik az irodában?

Ha a vezető személy túlságosan parancsoló, az könnyen oda vezethet, hogy a nyomás ellennyomást vált ki, és a ló megint nem úgy reagál, ahogy a menedzser szeretné. Elegendő nyomást adni, hogy öntudatosnak és biztosnak érződjön, de csak annyi nyomást, hogy megmaradjon a bizalom a másik félben: ez a művészet az, amit – többek között – ezeken a szemináriumokon oktatnak.

A menedzserek és vállalkozók gyakran nincsenek is tudatában valódi személyiségüknek. Egyszerűen csak folyamatosan nem értik, hogy a munkatársak miért nem úgy „működnek”, ahogy ők azt szeretnék. A lovak nagyon pontosan visszajelzik a vezetőknek, mennyire őszinte az, amit mutatnak magukból. Így tanulhatják meg az emberek a lovaktól, hogyan kell őszintén és hitelesen dolgozni a kitűzött céljaik eléréséért, és hogyan kell adott esetben érvényt szerezni ezeknek.

Ahhoz, hogy mindenki a számára fontos célon tudjon dolgozni, mára már számos különböző lovas képzést kínálnak menedzserek számára. Lehetőség van rá, hogy a kurzus keretében a vezetői képességeiken dolgozzanak, és bizonyos mértékig fejlesszék azt, kaphatnak új ismereteket a munkatársak fejlesztése és vezetése témakörben, vagy egyszerűen csak jobban megismerik önmagunkat a szeminárium végére.

Hogyan ismerjük fel saját képességeinket?

Mivel gyakran a saját pozitív tulajdonságainknak és képességeinknek sem igazán vagyunk tudatában, a lovas képzéseken az oktatók akár értékelés központú oktatást is kínálnak. Ezek az állásinterjúkon kedvelt módszerek, jelen eseten lovakkal együtt alkalmazva, pontosan megmutatják, hol vannak az erősségeink, de azt is, mik a gyengéink, és mi az, amit javítani tudunk és javítanunk kell. Ezek a szemináriumok olyan pályakezdők számára is igen hatásosak, akik nem törekszenek magasabb pozíciókra. A képzés során nagyon jól megismerik önmagukat, és utána, a pályázatírásnál és állásinterjún sokkal jobban és határozottabban tudják „eladni” magukat.

Ugyanígy alkalmas ez az oktatási forma azoknak is, akik a munkatársak kiválasztásával foglalkoznak. A kurzus alatt megtanulják, hogyan tudják jobban megbecsülni a jelentkezők képességeit és tulajdonságait.

Tőlünk nyugatra már nagy választékban kínálják a menedzserképzésnek ezt a formáját. A képzés ára széles határok közt változik, de az alapelv itt is érvényes: a képzés minősége nem az ártól, hanem az oktatótól függ.

(Forrás: Pferdefragen, németből fordította: H. Orsi)