A méret leginkább csak a férfiöltözőben számít

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a férfiakat a testüket illetően sokkal jobban érdekli más férfiak, mint szexuális partnerük véleménye. A mostani kutatás során a Victoria Egyetem Klinikai Pszichológiai Doktori Iskolájának végzős hallgatója, Dr. Annabel Chan Feng Yi összesen 738 férfit interjúvolt meg online. A felmérésben részt vettek életkora 18 és 76 év között mozgott és kiderült, hogy a férfiak leggyakrabban súlyuk, testképük és péniszméretük miatt aggodalmaskodnak.

A méret leginkább csak a férfiöltözőben számít„A férfiak mérettel kapcsolatos félelmeinek a legritkább esetben volt csak köze a szexuális partner kielégítéséhez, vagy ahhoz, hogy jobb színben szeretnének feltűnni partnerük előtt” – nyilatkozta Dr. Chan. „Legtöbbször ez is csak a más férfiakkal való versenyzésről szólt. A legtöbben olyan környezetben érezték csak bizonytalannak magukat a méreteik miatt, ahol esetleg más férfiak is láthatták őket, például az edzőtermek öltözőiben.”

Chan szerint az „öltöző szindrómában” szenvedő férfiak nagy része saját bevallása szerint amúgy teljesen elégedett méreteivel mind a személyes kielégültség, mind a szexuális partner kielégítésének szempontjából. Az adatok szerint az izmos testfelépítéssel kapcsolatos megszállottság is igen gyakori jelenség volt, főleg a homoszexuális résztvevők esetében.

„Ezek a kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a társadalom által, a testfelépítéssel szemben támasztott elvárások nemcsak a nők életét keseríthetik meg, hiszen a férfiaknak is hasonló félelmeik vannak. A különbség csak annyi, hogy a férfiak problémáinak nincsenek megfelelő fórumai, így ők ritkábban jutnak orvosi segítséghez” – tette hozzá Chan. „Emiatt szükség lenne rá, hogy az ezen a területen dolgozó szakértők is megismerjék ezeket a problémákat és segítsenek felhívni a közvélemény figyelmét a férfiak testi megbélyegzettségére.”