Nem jó a túl sok antioxidáns?

Az egyik legtöbbet emlegetett antioxidáns manapság a resveratrol. A Koppenhágai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen előnyöket nyújt az idősebb férfiaknak – a testmozgás mellé. Meglepetésükre a resveratrol szedése az edzés mellett nem javította, inkább rontotta az azt fogyasztók állapotát: nem csökkent a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, rosszabb lett a maximális oxigénfelvételük.

Az öregedéssel az oxidatív stressz miatt rosszabbodik az erek működése. Ezért a kutatók azt várták, hogy a resveratrol, amiről kimutatták, hogy csökkenti az érbetegséget, javítja a szív és az erek állapotát, az edzéssel együtt még jobban javítja az idősebb emberek szív- és érrendszerének egészségét. Erre engedtek következtetni az állatkísérletek is.Jóból is megárt a sok?

Meglepetésükre, a resveratrol szedése az edzés mellett nem javította, inkább rontotta a szedők állapotát: nem csökkent a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, rosszabb lett a maximális oxigénfelvételük.

Így folyt le a kísérlet: 27 – 65 év körüli –, jó egészségi állapotban lévő férfinak 8 héten át adtak az intenzív testedzés mellett vagy 250 milligramm resveratrolt naponta, vagy placebót, azaz hatóanyag nélküli tablettát.

„Azt találtuk, hogy az intenzív edzés nagyon hatásos volt a kardiovaszkuláris egészség-paraméterek javításában, de a resveratrol táplálékkiegészítő több paramétert illetően megzavarta az edzés pozitív hatását, beleértve a vérnyomást, a vérzsír-koncentrációt és maximum oxigénfelvételt” – mondta az egyik kutató. Így, míg a férfiak valamennyien nyertek az edzéssel, azoknál, akik naponta szedték a resveratrolt, az gyakorlatilag eltörölte az edzés több előnyét.

Az utóbbi időben több kutatás is foglalkozott a resveratrollal: egy 2012-es tanulmány például kimutatta, hogy a resveratrol alkalmas a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a szívbetegség gyógyítására. Egy másik tanulmány, amely ugyanabban az évben született, azt derítette ki, hogy ez az antioxidáns nem használ az egészséges nőknek.

Bár vannak érvek a vörösborban levő vegyület mellett és ellen is, ez a Koppenhágai Egyetem által készített tanulmány arra enged következtetni, hogy „a reaktív oxigén species – az oxidánsok –, amelyekről az az általános vélemény, hogy öregedést és betegséget okoznak, lehet, hogy jelzések, amelyekre szükség van, mert kiváltják az egészséges adaptálódást a stresszre, például az intenzív edzésre.”

Lehet tehát, hogy túl sok antioxidánst fogyasztani nem egészséges. De azt is hozzá kell tenni, hogy a kutatók által adott resveratrol mennyisége meghaladja a normálisan, táplálékkal bevihető „adagot”.

(Forrás: Független)