A legújabb divat: a kókuszolaj-diéta

A kókuszról elsőre nem a diéta jut eszünkbe, pedig a legújabb divat szerint a kókuszolajjal gyorsan és látványosan fogyhatunk. A kókuszolaj ugyanis olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem járulnak hozzá szervezetünkben zsírszövet kialakulásához – ahelyett, hogy elraktároznánk, szinte azonnal, közvetlenül energiává alakítjuk. A kókuszolaj nem emeli meg vércukorszintünket, de közben energiával tölti fel a szervezetet.

A kemény héjú és édes húsú kókuszról elsőre szinte mindenkinek egy nagy adag, finom kókuszos sütemény vagy kókuszos csoki jut az eszébe, semmiképpen sem egy diéta. Nehéz elhinni, hogy a kókuszolajjal gyorsan és látványosan fogyhatunk – pedig így van!

Az ázsiai országokban a kókuszolajnak már régóta fontos szerepe van a konyhában, ez nálunk annyira még nem elterjedt. A szűz kókuszolaj pedig nagyon egészséges étel, ami még a fogyókúrázóknak is nagy segítség lehet. Hogy miért? Friss kutatások, vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a finomság sok olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem járulnak hozzá szervezetünkben zsírszövet kialakulásához – ahelyett, hogy elraktároznánk, szinte azonnal, közvetlenül energiává alakítjuk. A kókuszolaj nem emeli meg vércukorszintünket, de közben energiával tölti fel a szervezetet. Napi egy evőkanál ebből a csodaolajból elég ahhoz, hogy emésztésünk felgyorsuljon és vele együtt az anyagcserénk is.
Fontos: csak megfelelő minőségű kókuszolajat vásároljunk és használjunk fel!

Hogyan építsük be a diétánkba? Kevesen tudják, hogy a kókuszolajat számtalan formában felhasználhatjuk, így nem kell tőle megijedni, a diétánkba is könnyen be tudjuk építeni.

Sütés

A kókuszolaj ellenáll a magas sütési hőmérsékletnek, de ha serpenyőbe tesszük egy szelet hús alá, akkor könnyen és gyorsan folyékonnyá válik. Ha ez megtörténik, akkor a húst ugyanúgy süssük tovább, mintha hagyományos olajat használnánk. Ne féljünk attól, hogy a hús kókuszízű lesz, hiszen az olaj a magas hőmérsékleten elveszíti jellegzetes aromáját.

Főzés

Mindegy, hogy krumplipürét vagy nudlit készítünk, minden estben, mikor vajat használnánk, vegyük kezünkbe inkább a kókuszolajat. Figyeljünk arra, hogy minden estben váltsuk ki a vajat vagy a margarint az olajjal. Ha a sütés vagy főzés után megmaradt egy kicsi az olajból, ne öntsük ki, hanem tegyük el egy tálkába és használjuk fel később.

Kenyérre kenve

Mivel az olaj szobahőmérsékleten kemény, de könnyen kenhető lesz, ezért bátran használjuk kenyérre vagy zsemlére is – nagyon finom és ízletes.

Pácoljunk vele

Most, a grillezések idején is bátran használhatjuk a kókuszolajat, ha pácolásról van szó. Friss fűszernövényekkel összekeverve olyan pácot készíthetünk, mint a hagyományos olajból.

(Forrás: wunderweib.de, németből fordította: Sophie)