Szépüljünk a méhek ajándékaival

A bőr a legnagyobb szervünk. Nemcsak védelmet ad, hanem jelentős szerepet vállal a nemkívánatos anyagok szervezetből való eltávolításában is. A bőrünket érő külső hatások ugyanúgy befolyásolják annak szerkezetét, épségét, mint azt minden szervünknél megtapasztalhatjuk. Lássuk, hogyan használhatjuk bőrünk védelmében a méhek ajándékait.

A bőrünk állapotáért nem kell mást tennünk, csak

  • csökkenteni az őt érő káros hatásokat (mint pl. az UV sugárzásokat, szárító hatást stb.)
  • táplálni
  • segíteni a sebek gyógyulását, a gyulladások csökkentését, a gombák, baktériumok, csökkenteni a vírusok által okozott kárt
  • segíteni a szervezet által a bőrön át történő anyagok eltávozását

Minden olyan lépés, étel, ill. kozmetikum, amely e feladatokban segít, hozzájárul bőrünk egészségének és szépségének megóvásához, ill. helyreállításához.

Számos dologgal járulhatunk hozzá bőrünk egészségéhez és szépségéhez, mint pl. ruházat, fejfedő, kesztyű viselése extrém külső hatások kivédésére, a fény káros hatásai ellen védő krémek, a szaunázás és a sport. Összeállításunkban az apiterápia részterületére eső készítmények hatásaiból nyújtunk át egy csokorral. Az összeállítás közel sem lehet teljes, hiszen pl. a propolisz esetében több száz biológiailag aktív komponens hatásait kellene felsorolni.

Az apiterápia a méhek termékeivel történő gyógyítást, megelőzést, rehabilitációt jelenti. A terápiához kapcsolódó feladatokat a természetgyógyászok végzik. Az alkalmazás területe a méhészeti termékek sokféleségével összhangban nagyon széleskörű, a sokízületi gyulladástól a szklerózis multiplexig számos kórképre ad enyhülést, vagy erősíti a „hagyományos” gyógymódok hatását (adjuvánsan hat).

A kozmetikában is alkalmazott méhészeti termékek közül legjelentősebbek a méz, a propolisz, a méhpempő, a virágpor, a méhkenyér és a méhméreg.Szépség, egészség

Méz

Belsőleg finom és egészséges. Az összetételénél fogva kevésbé terheli a hasnyálmirigyet, mint a répacukor, így a „hidegen” (35 fokig) készülő készítményekben pl. a kézmeleggé hűlt teában egészségesebb, mint a finomított cukor.

A mézben rejlő energia jól és gyorsan hasznosul, a szervezetünk minden szerve kiválóan tudja hasznosítani. Az energiáját első körben a szív és a máj hasznosítja, de jut belőle a bőrnek is. Káros mellékhatást kizárólag a daganatos megbetegedésben szenvedőknél tapasztaltak, ők mindenképpen kérjék ki orvosuk, természetgyógyászuk véleményét.

Sebgyógyító hatása közismert. Egyrészt lezárja a sebeket a külső levegőtől, így nemcsak tisztán tartja, de az oxidációhoz kapcsolódó nemkívánatos folyamatokat is lassítja. A sebekben baktériumölő hatását is kifejti. Még a makacsabb diabetikus fekélyek gyógyításában is segít. Ugyanilyen jótékony hatású a mikroszkopikus méretű sebeknél, amelyek egyes kozmetikai kezeléseknél keletkeznek.

Hidratál. A mézpakolás a környezetből elvont vizet a bőrnek továbbítja.

Méregtelenít. A mézzel történő masszírozáskor segít a bőrben felhalmozódott anyagok eltávolításában. A méregtelenítő masszázst nemcsak az arcon, de pl. a háton is el lehet végezni.

A kozmetikai kezeléssorban alkalmazhatjuk a bőr tisztítására. Ha pár percig hatni hagyjuk a bőrön, és utána „radírkefével” lassú, felfelé irányuló körkörös mozdulattal dolgozunk, alkalmazhatjuk mechanikai radírként. Testápolásra tökéletes, ha szaunázás során alkalmazzuk. Bekenjük a testünket, és az izzadás folyamán luffa szivaccsal finom dörzsölő mozdulatokat végzünk. Ezután zuhanyozzunk le, és ismételjük meg a folyamatot kétszer.

Propolisz

A méhek a világ legtisztább állatai. Több tízezer méhecske él egy kaptárban, a kórokozók nagy részét mégis sikerül elpusztítaniuk. Ehhez a propoliszt használják fel. Kozmetikai szempontból a baktériumölő, vírusölő és gombaölő hatása a legjelentősebb. Sajnos nem minden gomba ellen hatásos. A propolisz jelentős sebgyógyító és fertőtlenítő tulajdonságú. A bőr sérüléseinél a regenerálódást, a seb bezáródását is nagymértékben gyorsítja. Fájdalomcsillapító hatása gyors és erős. Ha pl. fogfájásnál idegi kapcsolattal – lyuknál – alkalmazzák, 2 percen belül hat.

A kozmetikai kezeléssorba a tisztítást, ill. az egyéb mikrosérülésekkel járó kezelést követően lehet alkalmazni. Nagyon látványos az eredmény egy korpás seborrheás bőr tisztítása után!

Méhpempő

Az élet elixírje. Belsőleg fogyasztva bizonyítottan élethoszabbító hatású. 40 felett napi kicsi (fél gramm) mennyiségben fogyasztva megelőző hatása van pl. az Alzheimer-kór kialakulására. A gyermekáldásra váró párok természetes segítője. 70%-ban segíthet a régóta sikertelenül várakozóknak. Ekkor persze komplexebb a tennivaló, de a pempő jelenti az egyik vezérfonalat.

Az anya, a királynő csak méhpempőt fogyaszt. Ötvenszer tovább él, mint a dolgozó. Naponta a teljes testsúlyának másfél-kétszeres tömegét rakja le peteként. Szervezete e hihetetlenül magas megújhodási képességének a méhpempő a kulcsa.

Az emberre is hasonlóan hat: serkenti az egész szervezet működését, segíti a szervezetünket semleges őssejtek gyártásában és ezek szövetekbe történő beépülésében. A gyógyulási folyamatokat jelentősen lerövidíti. A bőrben is ugyanígy hat. Belsőleg fogyasztva a szervezet dönti el, hol, milyen sorrendben van szüksége a biológiailag aktív anyagra. A bőrre juttatva helyileg fejti ki hatását, ám sajnos nem teljes mértékben. A hatás nagymértékben attól függ, hogy melyik aktív anyag mennyire tud felszívódni, áthatolni a bőr védő mechanizmusán.

A kozmetikai kezelés során legegyszerűbb magát a nyers méhpempőt alkalmaznunk, mint tápláló pakolást. Ecsettel vigyük fel, feküdjünk nyugodtan becsukott szemmel, és ne mozogjunk. Hagyjuk a pempőt száradni, néha desztillált vizes vattapamaccsal fellazíthatjuk. 20 percig hagyjuk hatni, utána mossuk le. A bőr regenerációjában látványos eredményt nyújt.Éljünk azzal, amit adnak

Virágpor, méhkenyér

A virágpor a virágokról legyűjtött virágpor közvetlenül a gyűjtést követően a méhektől elvett állapotában mélyfagyasztva, ill. szárított formában. A méhkenyérhez akkor jutunk, amikor a méhek a virágport feldolgozzák, megerjesztik. Ennek az emberi emésztése később könnyebb. Az alábbiakban mindkét formáról, mint virágporról beszélünk.

A virágpor teljes értékű élelmiszer. Mind aminosavakban, mind vitaminokban, nyomelemekben rendkívül gazdag. Az aktív élethez, a szervezet regenerációjához minden szükséges alapanyagot tartalmazza. Az ember is képes kizárólag virágporon élni, annak fogyasztása egyensúlyt teremt több szervezetben lezajló folyamatban (pl. koleszterinszint szabályozása), több kóros folyamatot megállít (pl. prosztata megnagyobbodás) és visszafordít. A modern étkezésben annyiféle hiányt lehet felfedezni, hogy fontossá válik a virágpor, mint a teljes emberi szervezet és a bőr tökéletes táplálója. Azt gondolom, hogy a virágpor fogyasztása közben (is) a szervezet okosan kiválasztja a bőrbe tartozó anyagokat, és elküldi őket oda, ahol azok a legjobban szükségesek. Így lehet, hogy egy kicsit lassabban jut el egy hatóanyag a bőrhöz, mert pl. a májnak előbb még kellett a jó alapanyagokból, de megéri várni. Mert nemcsak szép bőrünk lesz, hanem egészséges májunk is. A virágport külsőleg kevésbé alkalmazzuk.

Méhméreg

Erőteljes hatású anyag. Élő méhszúrásként allergiateszttel gyógyászati alkalmazása jelentősebb, mint a kozmetikai. Bár ez utóbbira is van szinte fájdalommentes lehetőség, de azt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező apiterapeuta végezheti. Ekkor ún. mikro méhszúrásokkal lehet a problémás arcfelületet kezelni. Távol-keleti orvosok több hónapos kezeléssel ötévnyi arcfiatalító hatásról számoltak be. Ez a hatás tudományosan is alátámasztható.

Ugyancsak az élő méhszúrással lehetséges egy-egy kritikus heg, anyajegy kezelése. De ez sem – mint az élő méhszúrás alkalmazása általában – a normál kozmetikusi beavatkozás része. Alkalmazásához forduljon jogosított apiterapeutához.

A méhméreg legegyszerűbb alkalmazása krémben történik. A méhméreg serkenti az immunrendszer működését, segíti a kapillárisokban a vér áramlását. Ezzel segíti az oxigén bőrbe történő szállítását – egy jó tánc is ilyen hatású – és segít a salakanyagok eltávolításában is. Serkenti új bőrsejtek képződését is. A legmodernebb krémek egyik alapanyaga. A krémek között azok a legjobbak, amelyek biztosítják, hogy a fontos méhméreg komponensek valóban áthatolhassanak a bőrön, és ne maradjanak vissza a bőr felületén. Létezik ilyen innovatív technológiával készült magyar krém is. Vannak olyan készítmények, ahol a méhméreg mézzel hígítva kerül a krém alapba. A méhméreg krémek ránctalanító hatásának egyszerű nevet adtak: a Botox alternatívája. A megnevezés azonban csalóka, mert a méhméreg nem hat bénítóan az idegekre, hanem éppen a sejti működések és az immunrendszer működésének fokozásával fejti ki hatását. Így nemcsak a fájdalmak kezelésének, a reumatikus panaszok csillapításának, hanem a kozmetikának is kiváló szövetségese lett.

A kozmetikai kezelés hosszú távú kiegészítőjeként alkalmazhatjuk. A korpás seborrheás bőrök az esetek 50%-ában hevesebben reagálnak, több comedo képződés kíséri a használatát 2-6 hétig. Utána nagymértékben letisztul a bőr. A sápadt, fakó bőrszínt üde arcbőr váltja fel. A szemkörnyék regenerálódása 1 hónap után látványos. Ránckezelésnél több hónapos használat után szelídülnek a ráncok. Az angol királyi család vagy Madonna is ezzel regenerálódik.

Méhviasz

Közvetlenül ritkán alkalmazzuk, összetételében rúzsok, ajakírban és egyéb bőrvédő készítményekben feldolgozva találkozhatunk vele. Gyógyászati szempontból a nehéz köhögéssel járó megbetegedéseknél, mint pl. asztmánál alkalmazzuk kiváló eredménnyel.

A legfontosabb, hogy kellően sokrétű, alapos információt szerezzenek be mindennemű új kezelés megkezdése előtt. Sok apiterápiás információ forrása lehet a Magyar Apiterápiás Társaság Közhasznú Egyesület honlapja és hírlevele, amelyre awww.apiterapia.hu weblapon fel lehet iratkozni.

Végezetül a jókedv. A szem a lélek tükre. És ebben a tükörben a bőr is látszik. Ha jókedvvel, kiegyensúlyozottan, a stresszt a lehető legjobban kerülve (ami a mai világunk rengeteg megoldandó feladata között egészen komplikált) hallgatjuk a méhek zümmögését, vagy alszunk egyet egy méhesházban, akkor igazán kedvünk lesz magunknak is zümmögni. Az élet szép, a virágokat kell észrevenni a mezőn. A méhek nem mennek a posványba, csak a virágokat keresik fel. És eltáncolják a többieknek, hogy hol vannak a pozitív dolgok, a virágok. A méhek jól élnek. Legalább kilencvenöt millió éve a Földön.

Dr. Körmendy-Rácz János
a műszaki tudomány kandidátusa
méhész, természetgyógyász, apiterapeuta

Rudolf Ibolya
Kozmetikus szakoktató
www.rudolfibolya.hu