Miért egészségesek a levesek?

Az idők folyamán a leves sok mindenen keresztülment: szegény ember ételeként leszólták, később finom uraságoknak tálalták ezüstkanállal, remek étvágygerjesztőként. Napjainkban alig van olyan étel, amely világszerte olyan népszerű lenne, mint a leves. A finom leves felmelegíti még a lelket is, és tökéletes étel az alakjukat tudatosan óvók számára is.

A levesek eleinte laktatók voltak, napjainkban önálló ebédfogásként árulják őket. Ami jó a levesben: elkészítéséhez nem kell képzett szakácsnak lennünk. Leveszöldség megtalálható minden szupermarketben. Kevés olyan van, amit ne lehetne levesekhez felhasználni: répa, tök, káposzta, hús, hal, de akár gyümölcs is. A leves lehet átlátszó vagy krémes, meleg vagy hideg, ehetjük tésztabetéttel vagy anélkül.Télen szívesebben esszük

Már a kőkorszak barlanglakója is főzött leveseket. A főzés vízhatlan zsákokban történt, a cserép akkoriban még nem volt ismert. Nem ismerték persze a kanalat sem, ezért a pépszerű levest kézzel ették.

Átlátszó vagy krémes

Egytálétel, húsleves, erőleves: mi párolog tulajdonképpen a levesestányérban? A szakácsok durván két fajtáját különböztetik meg a leveseknek: átlátszó és krémlevesek. Az átlátszó levesekhez tartoznak a marha-, zöldség- vagy csirkelevesek, betéttel, vagy anélkül. Levesbetétként szolgál a májgombóc, vagy a gyúrt tojásos tészta. Krémszerű leves pl. a póréhagymaleves.

Ellentétben a levesekkel, az egytálétel a sok hozzávaló miatt önálló főételnek számít. Alapvetően érvényes: minél tovább fortyog a leves a fazékban, annál intenzívebben bontakozik ki az íze.

Miért egészségesek a levesek?

A levesek felmelegítenek, és folyékony állaguk miatt könnyen emészthetők a gyomorban. A leves tápértékét a hozzávalók adják. Különösen gazdagok vitaminban a zöldséglevesek. A hozzávalókat meghatározza a kalóriamennyiség is: a könnyű leves könnyebben is emészthető, mint az egytálétel. De vigyázat: a szakács a meghatározó. A zacskós leves azért zöldségízű, mert benne sok az íz- és adalékanyag. Valójában csak nagyon kevés zöldség van benne…

(Németből fordította: Koncz László)