Tippek a helyes hajmosáshoz

Sokan nem szentelnek elég időt a hajmosásra, szárításra, pedig ennek a két folyamatnak is megvannak a maga fortélyai. Az ünnepeken mindenki szeretne különösen szép lenni, és ennek része a tiszta, fénylő hajkorona is. Nem mindegy azonban, hogy mivel mossuk, hogyan ápoljuk és szárítjuk a hajat, hogy az valóban lágy, csillogó legyen.

Helyes hajmosás

Kevesen tudják, hogy a hajmosásnak is van néhány aranyszabálya, amelyeket nem árt betartani. Mielőtt megmossuk a hajunkat, alaposan fésüljük ki, különösen akkor, ha előtte zselét, lakkot vagy valamilyen más hajformázó szert használtunk. Ne tegyünk a vizes hajra nagyon sok sampont, elég csak egy diónyi, de azt alaposan masszírozzuk bele a fejbőrbe, hajba. Inkább arra figyeljünk, hogy alaposan mossuk ki a sampont a hajból, többször öblítsük át.Gyengéden mossuk, szárítsuk

Balzsam

Bármilyen típusú is a hajunk, fontos, hogy a samponozás után használjunk valamilyen balzsamot. Ez azért is szükséges, mert lágyabbá teszi a hajtincseket, segít a kifésülésben, fényt és selymességet kölcsönöz neki. Sokunkban él az a tévhit, hogy a balzsamot legalább tíz percig kell rajta hagynunk a hajunkon ahhoz, hogy igazán kifejtse a hatását. Mindenkit megnyugtatunk, ez nem igaz. Két perc után nyugodtan lemoshatjuk a hajunkról a balzsamot.

Vízhőmérséklet

A hajmosás egyik nagyon fontos pontja a víz hőmérséklete – bármennyire is jólesik a hideg őszi időben a forró fürdő, a hajhagymáinknak ez nem tesz jót. Legyen a víz kellemes, de ne túl meleg vagy hideg.

Tojás

Ha száraz, fénytelen, fakó és megviselt a hajunk, akkor a samponnal együtt egy tojást is masszírozzunk be jó alaposan a fejbőrünkbe, a benne lévő anyagok újra széppé varázsolják a hajkoronát. Fontos, hogy alaposan, többször is öblítsük át a hajunkat.

Festett haj, intenzív ápolás

A festett haj mindig intenzívebb ápolásra szorul, ezért ha tehetjük, válasszunk olyan sampont és kondicionálót, amiben kamilla, olívaolaj van, ezek ugyanis extra ápolást biztosítanak, és az illatuk is nagyon finom.

Zsíros hajra gyereksampon

Ha nagyon zsíros a hajunk, mindenképpen enyhe, vagy inkább gyerekeknek való sampont válasszunk, azokban ugyanis kevesebb az olyan kémiai anyag, amely fokozhatja a zsírosodást.

Szárítsunk gyengéden

A hajszárítás a legtöbbünknek, különösen a hosszú hajúaknak nyűg, szeretnénk minél előbb túl lenni rajta, ezért a hajszárítót sokszor a legmagasabb hőfokon, a fejbőrünkhöz a lehető legközelebb tartva, öt perc alatt végzünk az egésszel. Ne tegyük! A túl meleg levegő károsítja a hajszálakat és a fejbőrt is, a legjobb, ha langyosan szárítunk.

Puha fésű

Amikor fésűt veszünk, próbáljuk ki a sörtéit a kezünkön. Ha nagyon erősen karcol, akkor semmiképpen se válasszuk azt, mert a fejbőrünket ugyanúgy fel fogja sérteni. Válasszunk puha sörtéjűt, azzal nem teszünk kárt sem a hajunkban, sem a fejbőrünkön.

(Németről fordította: Sophie)