A fiatalító szer állatokban visszafordítja az öregedést

Amerikai kutatóknak megdöbbentő mértékben sikerült visszafordítaniuk az öregedés folyamatát a kísérleti állatokban. Egy vegyület felhasználásával megfiatalították az egerek izmait, olyan mértékben, ami a kutatók szerint olyan, mintha egy 60 éves ember izmát egy 20 évesére változtatnánk. Az izomerőt azonban nem sikerült megváltoztatni.

A fiatalító szer állatokban visszafordítja az öregedéstCell szakfolyóiratban megjelent kutatásukban a Harvardi Egyetem orvosi karának kutatói az öregedés egy teljesen új mechanizmusát azonosították, majd fordították vissza. Az öregedést egyirányú útnak tartják, a harvardi szakértők azonban most kimutatták, hogy bizonyos aspektusai visszafordíthatók.

A kutatók az NAD nevű vegyületre összpontosítottak, melynek szintje természetes módon lecsökken a test sejtjeiben az öregedés során. Ez gátolja a sejtek beépített erőművei, a mitokondriumok működését, ami alacsonyabb energiatermeléshez és öregedéshez vezet. A kísérletben bebizonyították, hogy az NAD szint növelésével, vagyis egy olyan vegyület beadásával az állatoknak, amit azok természetes módon NAD-vá alakítanak át, visszafordíthatják ezt a folyamatot. A két éves egerek egy hetes kezelésével olyanná sikerült változtatni az izmaikat a mitokondriumok működése, az izomvesztés, a gyulladás és az inzulinrezisztencia szempontjából, mint a hat hónapos egereké.

Dr. Ana Gomes, az egyetem genetikai tanszékének kutatója úgy véli, hogy hosszabb kezeléssel valószínűleg az izomerőt is helyre lehet majd állítani. A módszer azonban nem lehet általános gyógyír az öregedésre, mert a folyamat más aspektusait, például a telomérek rövidülését és a DNS károsodását nem tudja visszafordítani. Dr. Gomes szerint mivel az öregedés soktényezős folyamat, nagyon nehéz az egészet kezelni.

Az új módszer klinikai kísérleteit a tervek szerint 2015-ben kezdik meg.