A moxaterápia felébreszti az energiákat

A moxaterápia a hagyományos kínai gyógyászat egyik gyógymódja. Ellentétben az akupunktúrával, erről az alternatív gyógyászati eljárásról jóval kevesebbet tudunk, pedig a hagyományos kínai orvoslásban a moxibúciót betegségek megelőzésére is használják. A ma már kevésbé használt moxibúció elnevezés mögött a japán mogusa növény és a latin buro (gyökér) szó áll.

Moxakezeléskor kis mennyiségű gyógynövényt égetnek az akupunktúrás pontok fölött. Többnyire a fekete üröm nevű gyógynövényt használják. A fekete üröm tartalmazza az aktív összetevőket, az illóolajokat, valamint kolint és fagyantát, A-, B-, C- és D-vitamint, tannint, kálium-kloridot, vasat és magnéziumot. Az égetés során felszabaduló hő serkenti a meridián rendszert (energiapályák), így a szervezet saját energiái jobban áramlanak. A hagyományos kínai orvoslásban a moxibúciót használják betegségek megelőzésére is.Kezelés moxarúddal

Moxakezelés

A direkt módszer esetén a terapeuta az akupunktúrás pontokon elhelyezi és meggyújtja a gömb vagy négyzet alakú, szárított gyógynövényeket. Ezek lassan égnek, amíg a kezelt személy kezdi érezni a hőhatást, az úgynevezett de-qi érzést, meleget vagy bizsergést az energiapálya mentén. A közvetlen módszernél égési hólyagok, néha hegek maradhatnak vissza. Ez a forma fájdalmas, és szinte csak Kínában alkalmazzák.

Európában a közvetett módszer a szokásos. A moxát égési sérülés elleni védelemként, illetve a tevékenység támogatására gyömbér-, fokhagyma-, vagy sóalátéten helyezik el. Ha a kezelt személy érzi az akupunktúrás ponton a hőt, a moxát a következő pontra helyezik. Minden akupunktúrás pontot 6-8-szor kell felforrósítani.

A gyógynövényt moxarúd formájában is használhatják. Ez vékony papírba sodort rúd, melyet az egyik végén meggyújtanak. A terapeuta újra és újra megközelíti a cigaretta izzó hegyével az akupunktúrás pontokat (0,5-1 cm), hogy a kezelt érezze a de-qi érzést. Ez esetben is annyiszor ismétlik a folyamatot, míg a bőr észrevehetően kivörösödik.

Moxadarabot lehet helyezni egy már elhelyezett akupunktúrás tűre is, ilyenkor az izzó gyógynövények hőjét a tű révén közvetlenül a bőrbe vezetik. Az ilyen kezelés mintegy 15-30 percen át tart, és meghatározott időnként megismétlik (összesen max. 8 kezelés). Ezután a fenntartó kezelés 7-10 naponként ismétlődhet.
Fontos: Az arcon és a nyálkahártyákon a kezelés tilos.

A moxa alkalmazási területei

A Huang Di nei jing, a Sárga Császár tankönyve a moxakezelést hideg és nedvesség okozta megbetegedéseknél és általános gyengeség esetén javasolja. A fő alkalmazási területei ma a krónikus jellegű betegségek, mint például a krónikus bronchitis, krónikus asztma, depresszió, erőtlenség és fáradtság. Az akupunktúrához hasonlóan fájdalmak, pl. migrén és feszültség okozta fejfájás kezelésére, továbbá mozgásszervi betegségeknél – pl. a nyak- és a vállizmok feszültsége, gerinccsigolya-károsodások vagy lumbágó esetén – is alkalmazzák.

Mikor ne használjuk?

E kezelési módról az akut betegségben szenvedők inkább mondjanak le. Mellőzni kell láz, magas vérnyomás, alvászavar és a menstruáció időszakában.

(Németből fordította: Koncz László)