Rágcsáljunk mandulát!

A mandula ideális snack, legalábbis ezt állítják a legújabb kutatási eredmények. Az amerikaiak 97 százaléka naponta legalább egyszer nassol, rágcsál valamilyen snacket, de a 40 százalékuk akár három-négy zacskóval is elfogyaszt egy nap. Nem árt tehát tudni, hogyan lehet okosan „bűnözni”. Most úgy tűnik, hogy a mandulától csökken a hasi zsír mennyisége…

A Louisiana Állami Egyetem kutatója arról számol be, hogy a mintegy 25 000 felnőtt közül, akiket megkérdeztek, azok, akik valamennyi mandulát ettek – vagy mandulavajat –, nagyobb tápanyag mennyiséghez jutottak, jobb volt a fizikai állapotuk, mint a mandulát egyáltalán nem fogyasztóknak.Nem hizlal, sőt!

A legtöbb snack kalóriában gazdag, ám tápanyagban szegény. Dr. Richard Mattes (Purdue University) a tápanyagokban gazdag mandulát adta snackként 2. típusú cukorbetegeinek (137 fő). A szárazon pirított, gyengén sózott mandula (250 kalóriának megfelelő mennyiségben) naponta fogyasztva csökkentette a betegek étvágyát, szabályozta a vércukor-szintjüket, eközben jelentős mennyiségű E-vitaminhoz és egyszeresen telítetlen zsírsavakhoz juttatta őket. Egy hónapnyi kísérlet után a résztvevők testsúlya nem emelkedett.

Dr. Penny-Kris Etherton (Pennsylvania Állami Egyetem) egy kontrollált klinikai vizsgálatról számol be: 43 gramm mandulát, vagy azonos kalóriatartalmú és magas szénhidráttartalmú snacket adtak 52 felnőtt résztvevőnek, akiknek magas volt az LDL („rossz” koleszterin) szintjük. A testsúlya egyik csoport tagjainak sem változott, de a mandulát fogyasztók haskörfogata, hasi zsírrétege és derékkörfogata csökkent, összehasonlítva a magas szénhidráttartalmú snacket élvezőkével. Bár a vizsgálat csak hat hétig tartott, ez az előzetes eredmény is meggyőzőnek tűnik: a mandula csökkenti a hasi zsírréteget.

Egy másik klinikai vizsgálatban, amelyet terhes nők között folytattak le, 50 gramm mandula segített az elhízott terhes nőknek az egészséges súlygyarapodáson belül maradni, mert fokozta a teltségérzetüket, csökkentette az étvágyukat.

A mandulának amellett, hogy alacsony a glikémás indexe (lassan szívódik fel), tápanyagtartalma is jelentős: értékes fehérjéket, telítő hatású diétás rostot, egyszeresen telítetlen zsírt, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, E-vitamint, nagy mennyiségű magnéziumot és káliumot tartalmaz. Ez teszi kitűnő választássá: laktató, telítő hatású, védi a szívet, és nem hizlal.