Az inhalátor ronthatja az asztmás gyerekek állapotát

Egy bizonyos génváltozattal élő csemeték asztmája nem hogy javulna, de akár súlyosbodhat is, amennyiben inhalátort használnak – azaz porlaszott gyógyszert lélegeznek be – derül ki a Brightoni és a Sussexi Egyetem Orvosi Iskolájának friss kutatásából. Ez a hír azért különösen aggasztó, mivel az inhalátor használata az asztma kezelésének egyik elterjedt módja.

Az inhalátor ronthatja az asztmás gyerekek állapotátAz eredmények alapján az asztmás gyerekek olykor nemcsak, hogy olyan gyógyszereket használhatnak, amelyek hatástalanok számukra, hanem akár olyanokat is, amelyek rontanak az állapotukon. A kezelés első állandó lépcsőjének számító inhalátorok hatékonysága csökken, amennyiben a beteg gyermek egy adott génváltozatot hordoz.

„Az asztmás tünetek enyhítésére és kontrollálására szedett készítmények lehet, hogy a kicsik egy részénél nem működnek megfelelően” – nyilatkozta Somnath Mukhopadhyay gyermekorvos, aki hozzátette: egyszerű vizsgálattal megállapítható, hogy kinek lenne hasznos más, hatékonyabb gyógyszerre váltani.

A hír néhány héttel azután látott napvilágot, hogy egy másik kutatás alapján bebizonyosodott: a kórokozóknak kitett kisbabáknak nagyobb esélyük van az asztma megúszására.

A „higiénés hipotézis” szerint a baktériumoknak való korai kitettség kulcsszerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. Az eredmények alátámasztják a feltételezést, miszerint a tisztaságmánia hozzájárul az allergia és más egészségügyi problémák terjedéséhez.

Sok tudós véli úgy, hogy a túlzott fertőtlenítés és az antibiotikumok különösen érzékennyé teszik a gyerekeket az egyébként ártalmatlan allergénekkel szemben.