Öregedésgátló összetevők a sminkben

Sugárzó szépség és fiatalos megjelenés – sok nő számára csak álom. A kis dudorok az arcon, hegek vagy pattanások azonban smink révén optikailag korrigálhatók, így gondoskodhatunk a kívánt szépségről. Sok kozmetikumgyártó kínál speciális sminkeket, melyeket célzottan bevethetünk az öregedés tünetei ellen is. Melyek ezek, és mi van az ilyen sminkekben?

A sminknek sokáig rossz hírneve volt. Azt tartották, hogy eltömíti a pórusokat, és ezzel kárt okoz a bőrnek. De a különböző bőrgyógyászati vizsgálatok kimutatták, hogy a jó smink kiváló minőségű összetevői védik a bőrt még a napsugárzástól és a káros környezeti hatásoktól is. Ráadásul csaknem minden smink tartalmaz ápoló összetevőket is. Feltartóztathatatlan trend a kozmetikában az öregedésgátló összetevők megjelenése.Vékonyan, ecsettel

Integrált UV-védelem és fényvisszaverő részecskék

Öregedésgátlóként leginkább a folyékony alapozó hatásos. Ez ugyanis diszkréten felvihető az arcbőrre és ideálisan alkalmazkodik az arc természetes kontúrjához. Az öregedésgátló sminkek általában közepes vagy nagy fedőképességűek, így a ráncok egy pillanat alatt eltűnnek. Hogy megvédjük bőrünket az erős napfénytől és ezáltal megakadályozzuk a korai öregedést, az integrált UV-védelem a sminkben ideális. További kedvelt összetevők újabban a fényvisszaverő részecskék.

A hialuronsav klasszikus összetevő

Az öregedésgátló alapozóban a klasszikus összetevők között vitathatatlanul a hialuronsav vezet. Ennek legnagyobb pozitívuma, hogy különösen jól megköti a nedvességet. Ceramidokat vagy lipideket is előszeretettel használnak. Természetes szarurétegünkben megtalálhatók a természetes ceramidok, melyek egyfajta gátat képeznek a bőr kiszáradása ellen. A kollagén is kedvelt, mert a bőr támasztószöveteit erősíti, és ezáltal csökkenti a ráncképződést. Az öregedésgátló krémekben ugyancsak található A-vitamin is.

Öregedésgátló hatóanyagok

Egyes öregedésgátló termékekben arany is található, amely a bőr mikrokeringését hivatott fokozni. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy az aktív összetevők sikere elsősorban azok tartalmától függ. Nem csak jelenlétük fontos, hanem annak módja is, ahogy a hatóanyag beépül. Éppen ezért a nagy hatékonyságú öregedésgátlókat gyógyszertárban árulják, s itt információt is kapunk az egyes hatóanyagokról.

Ecsettel, vékonyan

Az összetevők mellett a jó sminkhez fontos a felvitel technikája is, ami befolyásolja a gyönyörű arcszínt és a fiatalos megjelenést. A sminkesek a természetes bőrszínnél kissé világosabb alapot javasolnak. Miért? Nagyon egyszerű: sötét smink esetén a bőr optikailag idősebbnek tűnik. Ráadásul a sminket midig diszkréten és vékonyan kell felvinni a bőrre. Jobb két vékony réteget felvinni, mint egy vastagot. Ha ugyanis a sminket vastagon visszük fel, a ráncok hangsúlyosabbak lesznek. A legtermészetesebb hatást úgy érjük el, ha speciális ecsettel visszük fel a sminket.

(Németből fordította: Koncz László)