Az étlapírás hizlaló trükkjei

Mindnyájunkkal előfordult már, hogy beültünk egy étterembe valami egészséges, könnyű fogásra, de végül mégis a legtáplálóbb finomságnál kötöttünk ki. De miért csábulunk el ilyen könnyen? Az amerikai Cornell Egyetem kutatói szerint a választ nem a gyenge akaraterőben vagy a rossz ítélőképességben kell keresni, hanem tulajdonképpen az étlap a hibás.

Az étlapírás hizlaló trükkjei„Az, hogy mit rendelünk az étteremben, nem igazán azzal van összefüggésben, mit akarunk, sokkal inkább a menü elrendezésével és az ételek leírásával” – mondta Brian Wansink, az egyetem professzora.

A szakértő kutatócsoportjával 217 étlapot és több mint 300 étteremben vacsorázó személy ételválasztását elemezte. A kutatók úgy vélik, először is az elrendezés a hibás. Bármelyik ételt, amely vastag betűvel, színesen vagy bekeretezve jelenik meg az étlapon, nagyobb valószínűséggel rendeljük, mint a mellette szereplő tételt. Sok esetben azonban éppen ezek a legegészségtelenebb ételek az étlapon.

Másodszor, a részletesebben leírt ételek jobban fogynak, és a vendégek azt gondolják, hogy ízletesebbek. „Amikor az ételrendelésről van szó, két dolog számít leginkább: az, hogy mit látunk az étlapon, és hogyan képzeljük el az ízét” – magyarázta Wansink professzor.

Hogyan lehet tehát úgy tájékozódni az étlapon, hogy elkerüljük más ételének irigylését vagy a kalória miatt érzett bűntudatot? Az International Journal of Hospitality Management szaklap e havi számában megjelent kutatás vezetője szerint az a legjobb, ha megkérdezzük a pincértől. Érdeklődjünk, melyik az a két-három előétel, amelyeket a legtöbben dicsérnek, vagy mit ajánl könnyű vacsorának.