Több alkoholt isznak a tinik, akiket a szüleik kínálnak

Azok a kiskamaszok, akik a szüleik jóvoltából – azaz maguk a szülők kínálják meg őket – kóstolják meg az alkoholt, 16 éves korukra akár háromszor is többet ihatnak a társaiknál – derül ki egy friss kutatásból, ami ellentmond a feltételezésnek, miszerint érdemes a gyerekeket biztonságos, otthoni környezetben megismertetni a szesz hatásaival.

Több alkoholt isznak a tinik, akiket a szüleik kínálnakA vizsgálatot koordináló Richard Mattick professzor elmondta, hogy a szülők bizonytalanok, miként lehetne rávenni a gyerekeiket az alkoholfogyasztás visszafogására. A támogatás azonban nem tűnik jó stratégiának: akik a hetedik és a kilencedik osztály között alkoholt kaptak otthon, tízedikesként sokkal többet ittak.

„A 18 éves aluliakat elsősorban a szülők látják el alkohollal. A legtöbb esetben jó szándék vezérli a felnőtteket” – magyarázta Mattick professzor, aki maga is meglepődött az eredményeken. Ennek tudatában javasolja, hogy a szülők mindenképpen tájékozódjanak az esetleges kockázatokról, amennyiben döntésre készülnek a témát illetően.

A szakértő hozzátette, hogy a kamaszkori ivászat számos probléma forrása lehet, beleértve a sérüléseket, a nemi úton terjedő betegségeket, a felnőttkori alkoholfüggőséget, és az agyműködés megváltozását is. A kutatásban résztvevő gyerekek hatoda számolt be arról, hogy 12-13 éves fejjel italt kapott a szüleitől, több mint harmaduknak pedig innen származott az alkoholkészlete 15-16 esztendős korában.

„Az eredmények azt mutatják, hogy akik szeszt kapnak a szüleiktől, jó eséllyel más forrásból is keresni fogják később az italt” – fogalmazott Dr. Monika Wadolowski, aki ennek kapcsán írta a doktori disszertációját.

A felméréshez több mint 2 000 szülőt és gyermeket vettek górcső alá.