Mit tehetünk a ráncok ellen?

Egyre több ember szeretné, hogy idős korában is fiatalos és feszes legyen a bőre, és ma már nem csak a nők, hanem a férfiak is többet törődnek a bőrük szépségével. A ráncok azonban természetesek, az öregedési folyamatok részét képezik, ezért gondolja meg jól, hogy valóban érdemes-e kezeltetni a kisebb-nagyobb ráncokat, ugyanis minden beavatkozás kockázatos.

Ha mégis tenni akar valamit ráncai ellen, különböző lehetőségek állnak rendelkezésre. Mindig érdemes megbeszélni la kozmetikussal, melyik módszer legalkalmasabb Önnek. Az alábbiakban bemutatunk négy különböző kelezési eljárást:Nem sikerült...

  • Ránctalanítás botox kezeléssel
  • Ránctalanítás hialuronsav befecskendezéssel
  • Ráncok lézeres kezelése
  • Arcplasztika

Ránctalanítás botox kezeléssel

A botox kezelést (Botulinum toxin) elsősorban a mimikai ráncok, valamint szarkalábak kisimítására használják. A baktériummérget közvetlenül az izomba fecskendezik, és ettől az ellazul, így az izomfeszültség okozta ráncok kisimulnak. Az idegméreg hatása 2-12 nap múlva jelentkezik. Mivel a botox idővel lebomlik, a hatás csak rövid életű, 3-9 hónap múlva a kezelést rendszerint meg kell ismételni, ami bizonyos függőséget okoz.

A botox mellékhatásai

Ha túl nagy adag botoxot fecskendeznek be, előfordulhat, hogy az arckifejezés korlátozottá válik, bénulásos tünetek jelentkeznek az arcon. Ez érintheti a szomszédos izmokat is. Ráadásul a kezelés után fejfájás és influenzaszerű tünetek léphetnek fel. E mellékhatások idővel maguktól megszűnnek. Mivel a botox kezelés tisztán kozmetikai eljárás, a költségeket nem fedezi az egészségbiztosítás.

Ránctalanítás hialuronsav befecskendezéssel

A mélyebb ráncokat általában nem botoxszal kezelik, hanem töltőanyagot, például hialuronsavat fecskendeznek a bőr alá. A hialuronsav a bőr természetes alkotórésze, annak rugalmasságát befolyásolja. Az életkor előrehaladtával egyre kevesebbet termel a szervezet. A kezelés révén a természetes hialuronsav pótlódik, és a bőr képes ismét több vizet tárolni. Ez a mély ráncokat a bőr szintjére emeli. A hialuronsav-kezelés különösen alkalmas a nyak és dekoltázs, valamint az arc és a szemek tájékán.

A hialuronsav mellékhatásai

A kezelés következményeként duzzanatok és bőrpír keletkezhet, ezek azonban néhány nap múlva eltűnnek. A kezelés további következményeként kis dudorok és csomók keletkezhetnek, amelyek nemcsak tapinthatók, hanem részben láthatók is, de később ezek is eloszlanak.A botoxhoz hasonlóan a hialuronsav-kezelést is meg kell ismételni néhány hónap múlva.

Lézeres kezelés

A lézeres kelezés során eltávolítják a felső bőrszerkezetet, így eltűnnek a ráncok és öregségi foltok, és a bőr fiatalabbnak és feszesebbnek hat. A lézerkezelés után kb. egy héttel tűnik el a bőrpír az arcról. Egyes esetekben ez az időtartam hosszabb is lehet. A kezelés előtt és után 3 hónappal kerülni kell a napot és a szoláriumot. Ha a mellékhatások nem tűnnek el maguktól, speciális krémek szükségesek. Egyéb lehetséges mellékhatások: a bőr gyulladása és hegesedése.

Arcplasztika

Operatív beavatkozásról van szó, melynek során eltávolítják a felesleges zsírt és bőrt, a zsírlerakódásokat eredeti pozíciójukba állítják vissza, és a bőr alatti szövet feszessé teszik. Az arcplasztika egyik kockázata a vérkeringés- és érzészavarok, valamint a műtét utáni feszülésérzés. Ha műtét során megsértik az arcidegeket, fennáll annak a veszélye, hogy az arc veszít mimikájából és merevvé, lárvaszerűvé válik.

(Németből fordította: Koncz László)