Az örök fiatalság tablettája?

Tudományos-fantasztikus történetnek hangzik, ám egy tabletta valóban lelassíthatja az öregedést. Orosz kutatók reményei szerint az emberek akár 120 évig is élhetnek egy új antioxidáns segítségével. A korhoz köthető betegségek, például a szívinfarktus, az Alzheimer- és a Parkinson-kór sokkal lassabban alakulhat ki ennek a szernek köszönhetően.

Az örök fiatalság tablettája?Tudományos-fantasztikus történetnek hangzik, ám egy tabletta valóban lelassíthatja az öregedést. Az orosz kutatók reményei szerint az emberek 120 évig is élhetnek a szer segítségével.

„A korhoz köthető betegségek sokkal lassabban alakulnak ki ennek köszönhetően” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Maxim Skulacsev, aki munkatársaival együtt „újfajta antioxidánsról” beszélt, mely a sejtek „erőműveként” működő, tehát az energia-háztartásért felelős mitokondrium működését befolyásolja.

„A mitokondrium hibájából alakul ki például a szívinfarktus, illetve az Alzheimer- és a Parkinson-kór” – tette hozzá a szakember, aki észak-afrikai egereket tett immunissá a módszer által a rákkal szemben. A Moszkovszkij Komszomolec című lapban megjelent beszámoló szerint így a 120 éves kor „technikailag lehetségessé” válik az emberek számára is.

„Valószínű, hogy ekkor új betegség alakul majd ki. Valami olyan, ami a 120 évesek tipikus kórja lesz. Ugyanúgy, mint a rák esetében, hiszen az ritka volt, amikor az emberek rövidebb ideig éltek” – fejtegették a kutatók.

Az orosz kísérletek nem mutattak jelentős élettartam-növekedést, ám késleltették az öregedés folyamatait. „Ha kiderül, hogy tényleg le lehet lassítani a betegségek kialakulását, valóban a mitokondriumban rejlik az örök fiatalság kulcsa” – összegezte Dr. Skulacsev.