Mire jó a Feldenkrais-módszer?

A Feldenkrais-módszer a távol-keleti harcművészetek, a fizika, a mechanika, az elektronika, valamint az anatómia és a viselkedés-pszichológia kombinációja. A személy tetteit a tapasztalatai képezik, a magunkról alkotott kép szerint cselekszünk. Feldenkrais szerint az önkép-fogalom négy dimenziója az érzékszervi észlelés, az érzés, a gondolkodás és a mozgás.

„ Mindenki a maga módján mozog, érzékel, gondolkodik, beszél, annak a képnek megfelelően, amely egész élete során kialakult. Hogy megváltoztassa a tetteit, meg kell változtatnia a magában hordozott, magáról kialakult képet” (Moshe Feldenkrais)

A Feldenkrais-koncepció

A fizikus dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) megközelítése azon a feltételezésen alapul, hogy a legtöbb ember már fiatal felnőttként öntudatlanul újra és újra ugyanazon mozgásmintát alkalmazza bizonyos helyzetekben. Egy példa: kulcsolja össze a kezét, mintha imádkozna, és nézze meg, melyik hüvelykujja néz előre, melyik a két kisujj mögött? Oldja fel a kéztartást, majd kulcsolja össze éppen ellenkezőleg: ha először a bal hüvelykujj volt elől, és a jobb kisujj hátul, most pontosan ellenkezőleg kell lennie. A legtöbb embert irritált ez a gyakorlat, mert az kezek „rossz irányba” történő összekulcsolása szokatlan. Gyakran azonban az egykor elsajátított mozgásnak nincs értelme, mert ugyanazt a célt – pl. egy láda felemelését – másik, „intelligensebb” mozgássorral sokkal kisebb erőfeszítéssel lehetne elérni. Az ember mozdulataival kifejezi nemcsak elméleteit, hanem hangulatát és lelkiállapotát is – mondja Feldenkrais. Módszere segíti a begyakorolt mozgásminták szelíd oldását, a hosszú távon betegséget okozó viselkedésformák felismerését és azok megváltoztatását.

FeldenkraisA módszer segít felismerni és fokozatosan megváltoztatni a rögzült mozdulatmintákat. Segítségével megtanuljuk, hogyan lehetünk fizikailag, érzelmileg és szellemileg rugalmasabbak. Mindenki számára alkalmas kortól, végzettségtől, testi felépítéstől függetlenül. Különösen alkalmas azoknak, akik például izomfeszültségben, hát- és ízületi fájdalmakban vagy fejfájásban szenvednek. Javítják szklerózis multiplexben szenvedő betegek egyensúlyát, és általában alkalmasak a stressz oldására. Azok is profitálhatnak a Feldenkrais-módszerből, akik új mozgásmintákat akarnak tanulni, tanulásunkat irányítani, testi érzéseiket finomítani.

A gyakorlatok

Funkcionális integráció: a gyakorlatok egyénre szabottak, a tanárok segítséget nyújtanak, de nem mutatják meg, hogyan végezzük azokat. Az egyedi kezelés különösen jól használható a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára (balesetek áldozatai, görcsös bénulásban szenvedők). Mivel a tanár hang nélkül ad utasításokat, a módszer nagyon alkalmas a beszéd- vagy hallássérült emberek számára is.

Tudatosság mozgás révén: a csoportmunkában szóbeli utasításokat kapunk a mozgások különböző pozíciókban történő elvégzésére, pl. fekvésnél, ülés közben, álláskor. Sok Feldenkrais-óra igazodik a gyermek mozgásának fejlesztéséhez, pl. gördülésnél, csúszásnál, leülésnél, felállásnál, járásnál, futásnál. (Több mint 15 pozíció van a fekvéstől az állásig, még fejenállás is, és tartalmazza az összes lehetséges mozgásmintát.)

Mire hatnak a gyakorlatok?

  • Feszültségek és fájdalom csökkentése
  • Önbizalom és önelfogadás javítása
  • Az autonómia és felelősség növelése
  • Jobb tanulási képesség (a tanulás megtanulása)
  • Korábban nem hozzáférhető észlelés- és cselekvésminták tanulása
  • Összefüggések felismerése és létrehozása
  • Teljesítmény, kitartás, a jól-lét és vitalitás növelése
  • Nagyobb rugalmasság fizikai, mentális és spirituális tekintetben
  • Jobb mozgáskihasználás és mozgásminőség

Mely betegségeknél segíthet?

  • Minden, stressz által kiváltott betegségnél
  • A nyak- és hátizomzat feszültségeinél
  • Szklerózis multiplexnél
  • Hátfájásnál

(Németből fordította: Koncz László)