Szeretlek, nagyfülű!

Gyakran tesznek megjegyzést azokra a gyerekekre, akiknek a fülei elállnak, pedig egy friss kutatás szerint az emberek többsége inkább azért bámulja meg őket, mert rokonszenvesnek, kedvesnek látják az elálló fülűeket. Az elálló fülek valóban vonzzák a tekintetet, de nem negatív értelemben, sőt, a felnőttek pozitívabban ítélik meg az elálló fülű gyerekeket.

Szeretlek, nagyfülű!„Az elálló fülek valóban vonzzák a tekintetet, de egyáltalán nem negatív értelemben, nem kapcsolódik hozzájuk társadalmi stigma. Sőt, mondhatni pozitívabban ítélik meg a felnőttek az elálló fülű gyerekeket: intelligensebbnek és szerethetőbbnek látják őket” – fejti ki a kutatást vezető Dr. Ralph Litschel, fül-orr-és torok specialista és plasztikai sebész, a svájci Cantonal Hospital St. Gallen szakembere.

A kutatás során húsz 5 és 19 év közötti fiatalról készült fotó, akik plasztikai műtétet fontolgattak elálló füleik miatt. A résztvevőkről photoshoppolt kép is készült, amelyeken átlagos fülekkel voltak láthatóak.  Az önkénteseknek az volt a feladatuk, hogy meséljék el, hogyan képzelik el a képen látható fiatalokat.

Kiderült, hogy a felnőttek átlagosan hét másodpercig nézték a képeket: az elálló fülek szemrevételezésére ennek az időnek a 10 százalékát szánták, míg a photoshoppolt képeken csak az idő 6 százaléka maradt a fülek megtekintésére. Ennek az oka egyszerű: az emberek ösztönösen vonzódnak az átlagtól eltérő testfelépítéshez, mert ezeknek a segítségével könnyebben meg tudják különböztetni az egyik embert a másiktól.

Fény derült továbbá arra is, hogy az elálló fülű fiatalokat pozitívabban ítélte meg a túlnyomó többség.