Gyógyítás thétában

Ismert, hogy az agy működése során elektromos hullámokat bocsájt ki, és frekvenciájuk alapján ezeknek öt fajtája létezik: béta, gamma, alfa, théta, delta. A Théta Healing Magyarországon mindössze néhány éve ismert személyiségfejlesztő-gyógyító módszer, melyben a gyógyító tevékenység a théta agyhullámok által előidézett mély, alvás közeli állapotban zajlik.

Ez az állapot az, állítja a módszer feltalálója, melyben leginkább hozzáférhetünk azokhoz a lelki „gubancokhoz”, melyek akadályozzák életünk harmonikus működését, súlyosabb esetben pedig fizikai tünetekhez, betegségekhez is vezethetnek. Thétában az agyhullámok 4-7 Hz közötti frekvenciára csökkennek, ezért lelassul az elme tudatos tevékenysége, és létrejön egy nagyon mély, ébrenlét és álom közötti állapot. Ebben az állapotban elérhetővé válnak a tudatalattiban elraktározódott információk, melyekről Freud óta tudjuk, hogy alapvető hatást gyakorolnak „tudatos” életünk folyására. Erre alapozva több technika is létezik, amely a théta állapotot használja fel a gyógyításhoz. (A legrégebbi ezek közül a hipnózis.) Közülük való a Théta módszer, amely egy – Magyarországon 2011 óta alkalmazott – kvantumgyógyászati technika.

Meditáció az alvás küszöbénFeltalálója Vianna Stibal amerikai gyógyász, aki a módszert saját betegségének gyógyítására fejlesztette ki, majd saját erőnlétét visszanyerve kezdte alkalmazni különböző megbetegedések, működési zavarok kezelésére.

A Theta Healing során meditációval idézik elő a théta állapotot, és – a terapeuta segítségével – felszínre hozzák a tudatalattiban elraktározott, önkorlátozó hiedelmeket, félelmeket, fájdalmakat. Thétában az agy rendkívül befogadó, ezért ilyenkor a negatív énképünket meghatározó beidegződéseket viszonylag könnyen és gyorsan ki lehet cserélni pozitív, támogató gondolatokkal.

A Théta módszer mára világszerte ismert és elfogadott alternatív gyógyászati módszer, amelyet közel 150 országban húsz éve alkalmaznak, köztük Japánban, ahol a kórházakban egyes betegségek kiegészítő kezeléseként javasolják. A Théta módszer az általános közérzet és életminőség javítása, az energiaszint növelése mellett különböző betegségek kiegészítő gyógymódjaként is hasznos lehet, de jelentős eredményeket értek el vele pszichés-mentális zavarok (szorongásos tünetetek, depresszió), valamint alkohol- és drogfüggőség kezelésében.

Maczkay Zsaklin