Ártalmas szobanövények

A kisgyerekes szülők jól tudják, hogy amint a babák elkezdik felfedezni környezetüket, a szobanövények egyből célponttá válnak, mivel színükkel, érdekes leveleikkel felkeltik a gyerekek érdeklődését. Jó azonban tudni, hogy például a buzogányvirágot, a krotont, a fikuszt, a filodendront, az amarilliszt érdemes eltenni előlük, mert ezek a növények mérgezőek.

Egyes szobanövények már akkor is ártalmasak lehetnek, ha a kisgyerek csak érintkezik velük, a növények tejnedve ugyanis erős bőrirritációt okozhat. Pirosodást, felhólyagosodást okozhat a flamingóvirággal, az aszparágusszal, a jácinttal, illetve a mikulásvirággal való érintkezés is.

Az amarillisz izombénítóA buzogányvirág, a filodendron, illetve az amarillisz minden része mérgező, ezért ezeket a növényeket nem ajánlott kisgyerek közelében tartani. Többnyire bélrendszeri panaszokat váltanak ki, jellemző tünetek közé tartozik a hányás és a hasmenés. Ha a gyerek beleeszik a buzogányvirág bármely részébe, számítsunk rá, hogy szájüregében fájdalmas duzzanatok keletkeznek, ami akár nyelési nehézségeket is okozhat.

A szintén gyakran tartott korallvirággal is érdemes vigyázni, mivel ez a szobanövény is kiválthat enyhe mérgezéses tüneteket, például hányást, gyomorpanaszokat.

A veszély elkerülése érdekében jobb a megelőzés, vagyis a kicsit is ártalmas szobanövényeket nem ajánlott olyan lakásban tartani, ahol kisgyerekek vannak. Ha mégis vannak ilyen dísznövényeink, körültekintően zárjuk el a gyerekek elől. Ha azonban megtörténik a baj, és egy ártalmas növény bármely részét megkóstolja a gyerekünk, vagy a növény tejnedvévvel érintkezik, érdemes orvoshoz vinnünk. Azonnal itassunk bőséges mennyiségű vizet a mérgező növényből „lakmározó” gyerekkel, az ártalmas növény testnedvével való érintkezés esetén pedig alaposan mossuk le vízzel az adott bőrfelületet.