Nézzünk macskás videókat!

Ha melegséggel és jókedvvel tölt el bennünket, ha aranyos cicás videókat nézünk az interneten, az kedvezőbb hatással lehet ránk, mint gondolnánk. Az egyik legnézettebb internetes szórakozás a cicás videók nézegetése, és ez több puszta szórakozásnál, mert emeli az energiaszintünket, csökkenti a negatív érzéseket, növeli a pozitívakét – ezt állítják a kutatók.

A Jessica Gall Myrick egyetemi adjunktus által vezetett kutatásban csaknem 7000 embert kérdeztek meg, hogyan hatnak rájuk és az érzéseikre a cicás videók.

Néhányan azt gondolhatják, hogy ez elég komolytalan tudományos kutatás, de hát ez az egyik legelterjedtebb szórakozás az interneten” – mondta Myrick. Ha meg szeretnénk érteni az internet hatásait, akkor a kutatók nem hagyhatják figyelmen kívül az internet cicáit.

Szeretjük nézegetni„Mindannyiunk látunk már aranyos cicás videót az interneten, de kevesen gondoltak arra, miért is nézegetik ezeket emberek, és hogy milyen hatással van rájuk” – egészítette ki Myrick, akinek habár macskája nincsen, de mopsza van otthon. – „Médiakutatóként, úgy éreztem, hogy gyűjtenem kell néhány adatot erről a popkultúra jelenségről” – mondta.

Az internetes adatok azt mutatják, hogy több mint 2 millió cicás videót posztoltak a YouTube-ra 2014-ben, több mint 26 milliárdos nézettséggel. Ezeknek a videóknak több a nézettségük, mint bármelyik más YouTube-os kategóriáénak.

Myrick tanulmányában a leghíresebb oldalak között szerepel a Facebook, a YouTube, a Buzzfeed és a I Can Has Cheezburger, ahol cicás videókat nézhetünk. Myrick azt szerette volna kideríteni, hogy vajon az online cicás videók nézése is olyan hatásos-e, mint a kisállat-terápia?

A megkérdezettek 36%-a vallotta magát inkább „macskásnak”, míg körülbelül 60% a macskákat és a kutyákat is egyaránt szerette. A résztvevőknek különböző tapasztalataik voltak:

Úgy érezték, hogy több energiájuk lett, és sokkal pozitívabbaknak érezték magukat a cicával kapcsolatos videó nézése után.
A videók nézése után kevesebb negatív gondolatuk volt, mint például szorongás, idegesség és szomorúság.
Gyakran néznek tanulás közben, illetve munkában is ilyen videókat.
Több pozitív érzést keltett bennük a videó, mint az a negatív érzés, hogy valamit éppen halogatnak, és videót néznek a dolguk helyett.
A macskatulajdonosok és a barátságos, félénk emberek sokkal nagyobb százaléka néz ilyen videót, mint az „átlag”.

Összegezve tehát: a visszajelzések nagy részben pozitívak voltak.
„Még ha azért is néz valaki cicás videókat, mert elkalandozott tanulás, vagy munka közben, a videó pozitív hatása segíteni fog neki a munka precízebb folytatásában” – mondta Myrick.

A pozitív eredményeknek köszönhetően fennáll az a lehetőség is, hogy további kutatásokkal a jövőben cicás videókat alkalmazhatnak olcsó kisállat-terápiaként – tette hozzá.

A kutatásban minden résztvevő után Myrick 10 centet adományozott Lil Bub (híres internetes cica) alapítványának. Több mint 700 dollár gyűlt össze. Az alapítvány mostanáig több mint 100 000 dollárt gyűjtött már rászoruló állatok részére.

(Angolból fordította: F. P.)