A fogyókúrázók régi-új kedvence, az ördögnyelv

Miközben újabb és újabb fogyást segítő, néha nem is teljesen veszélytelen „csodaszerek” kerülnek forgalomba, időnként olyan, ősidőktől fogva ismert természetes receptek is a figyelem középpontjába kerülnek, melyeket a világ másik felén évszázadok óta sikerrel alkalmaznak. Igaz, ezek az esetek többségében már új köntösbe bújtatva jelennek meg.

Az ördögnyelv, pontosabban a belőle készült kapszulák, táplálékkiegészítők is e régi-új „felfedezések” közé tartoznak, mert igaz ugyan, hogy Nyugat-Európában csupán néhány éve ismeretes e titokzatos nevű növény kivonata, Ázsia számos országában, így Indonéziában, Japánban és Kínában több mint kétezer éve használják.

Virágzó ördögnyelvAz ördögnyelv – vagy másik néven konjakgyökér – Ázsiában őshonos növény, mely (az eddig ismertek közül) a legnagyobb koncentrációban tartalmazza a glükomannán nevű rostot. Az ördögnyelv fogyást segítő jótékony hatását e vízben oldódó, rendkívül nagy nedvszívó képességű étkezési rostnak köszönhetően fejti ki.

A glükomannán a felszívott vízzel gélszerű anyagot alkot, és saját tömegének akár százszorosára duzzadva eltelíti a gyomrot, és a jóllakottság érzetét kölcsönzi. Kiváló étvágycsökkentő, és mivel sokáig marad a gyomorban, lassítja a tápanyagok felszívódását, ezért csökkenti a koleszterinszintet is. Mindemellett természetes hashajtóként működik, amivel hozzájárul a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításához.

Az ördögnyelvet Nyugat-Európában – kapszula vagy por formájában – elsősorban fogyókúrás célokra használják, de az ázsiai konyhát alapul véve terjedőben van élelmiszeripari felhasználása is.

A japán konyha jellegzetes étele pl. az ördögnyelvből készült, ún. shirataki tészta, egy könnyen formázható és vágható élelmiszer, mely önmagában ízetlen ugyan, de nagyon jól fűszerezhető. A hazai reformkonyhákban elsősorban a konjakgyökérből készült, teljesen szénhidrátmentes lisztet alkalmazzák, amely kiválóan alkalmas pl. mártások, levesek, szószok sűrítésére.

Az ördögnyelv alkalmazásával kapcsolatban nagyon fontos odafigyelni a bőséges folyadékfogyasztásra, mert különben nyelési nehézséget okozhat!

Maczkay Zsaklin