Az akupunktúra jelútja kimutatható

Állatokon kísérletezve a Georgetown University orvosi karának kutatói megállapították, hogy ugyanazokon a biológiai jelutakon futott végig a szignál, mint amit a fájdalomcsillapító szerek használnak – az embernél. Azt állítják, hogy krónikus stressz esetén állatkísérleteik ezidáig a legerősebb bizonyítékot szolgáltatják az akupunktúra működésére.

Azt, hogy az akupunktúra hasznos, jól tudják azok, akik használják, de az ilyen bizonyíték nem állja meg a helyét, anekdotának tartják. Ez a kutatás demonstrálja, hogyan működhet az akupunktúra az emberi szervezetben a stressz és a fájdalom – esetleg a depresszió csökkentésében – mondja Ladan Eshkevari egyetemi tanár a farmakológiai és fiziológiai tanszékről.

Igazolódó hatások„Találtunk egy potenciális mechanizmust, és a kutatásnak ezen a pontján most már embereken kell tesztelnünk, kettős vak, placebóval ellenőrzött klinikai kísérletben ugyanazt a technikát, amit a patkányok viselkedésének akupunktúrával való befolyásolásánál használtunk” – magyarázza Eshkevari.

Felfedezték, hogy ha elektro-akupunktúrás technikát alkalmaznak egyetlen, de erős hatású akupunktúrás ponton – pl. a gyomormeridián 36-os pontján –, megváltoztatja az aktivitást a hipotalamusz (agyalapi mirigy) és a mellékvese (HPA) tengelyen, a krónikus stressz jelúton, ami kapcsolatban van a krónikus fájdalommal, az immunrendszerrel, a hangulattal és az érzelmekkel. A HPA tengely kezelése akupunktúrával csökkentette a stresszhormon termelést, amit a jelút választ ki. Ez a jelút kapcsolatban van a krónikus stresszre adott válasszal.

Néhány antidepresszáns és szorongás elleni gyógyszer ugyanezzel a mechanizmussal fejti ki terápiás hatását. Eshkevari azt is kimutatta, hogy az előzetes akupunktúrás kezelés elejét veszi a HPA hormonszint növekedésének, amelyet a hideg kiváltotta fájdalom okoz a patkányoknál, és hogy ez a jótékony hatás tartós.

A kísérletekhez a patkányokat négy csoportra osztotta: az első csoport elektro-akupunktúrás kezelést kapott, a második fals akupunktúrás kezelést, a harmadik nem kapott akupunktúrás kezelést, de stressz alatt volt, a negyedik volt a kontrollcsoport, amelyet sem fájdalomhatásnak, sem akupunktúrának nem tettek ki.

Az első csoportnál a gyomormeridián 36-os pontjára adott akupunktúrás kezelés percekkel a krónikus fájdalmat kiváltó hideghatás után hatásosnak bizonyult. Ugyanígy hatásosan meggátolta a stresszhormonok szintjének megnövekedését a megelőző akupunktúrás kezelés is.

Próbaképpen használtak egy olyan gyógyszert, amely blokkolta az akupunktúrás kezelést a HPA rendszerben, és a stresszhormon-szint mind a három, stressznek kitett csoportban egyenlő lett. Ez megerősítette, hogy az elektro-akupunktúra hatással van a HPA-rendszerre.

A patkányok viselkedésének és a fehérjéknek az elemzése azt mutatta, hogy az akupunktúra képes elejét venni a stressz okozta hormonelválasztásnak, és csökkenti a depressziós és szorongásos viselkedést a patkányoknál. Az elektro-akupunktúrás kezelés a gyomormeridián 36-os pontján hatásos a krónikus stressz okozta depressziós és szorongó viselkedésben állatoknál – foglalta össze Eshkevari.

Ez a kutatás megadja a jövőbeni klinikai vizsgálatok kereteit, amelyekben vizsgálják majd az akupunktúra hasznosságát a krónikus stresszhatások után vagy előtt.