Gombák a gyógyításban

A keleti gyógyászatban évezredek óta nagy becsben tartják a gyógyító gombákat, amelyeket ételek alapanyagaként különféle betegségek megelőzésére, illetve gyógyítására használtak. Nyugaton a gombák mindössze néhány évtizede jelentek meg a hagyományos gyógyászatban, ám mostanra tudományos vizsgálati eredmények támasztják alá azok gyógyhatásait.

Az alternatív gyógyászatban való felhasználásuk közül legismertebb talán rákgyógyításban való szerepük; hatóanyagaik révén ugyanis hozzájárulnak az áttétek blokkolásához, de jelentős segítséget nyújtanak a rákkezelés (kemoterápia és sugárkezelés) mellékhatásainak enyhítésében és a fájdalmak csökkentésében is.

A zömében Kelet-Ázsiában, Kínában és Japánban őshonos gombáknak számos fajtája létezik, az alábbiak a legismertebbek.

Shiitake

Az elhalt fák törzsén élő, jellegzetes fűszeres, fokhagymára emlékeztető zamatú, ásványi anyagokban rendkívül gazdag gombát Kínában az élet elixírjeként tisztelik – testi-lelki-szellemi egészségmegőrző erejének és gyógyhatásának köszönhetően. A tapasztalatok szerint megállítja a tumor növekedését és a patogén mikrobák aktvitását, de segíti a fertőzések, a vírusos és krónikus megbetegedések leküzdését is. Alkalmazzák megfázás, influenza, TBC, érelmeszesedés, köszvény gyógykezelésénél, valamint vérnyomáscsökkentésre és vérzsírcsökkentésre, általános immunerősítőnek. A shiitake a japán konyha fontos alapanyaga, ám konyhai felhasználása mellett ma már kapható porított formában és kapszulában is.

Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba)

A gombából készült – immunerősítő, élénkítő hatású, a feketekávéval szinte teljesen azonos zamatú és ízű, ám a gyomor nyálkahártyáját nem irritáló ganoderma kávé hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de kivonatok formájában ismeretesek egyéb felhasználási módja is. Úgy vélik, hogy immunerősítő, vírusölő, csökkenti a koleszterint, javítja a mellékvesekéreg működését, javítja az emésztést, segít a szellemi frissesség megőrzésében, növeli a vér oxigénfelvevő képességét, ezáltal hozzájárul a sejtek és a szövetek megújulásához. A rákgyógyítás ismert alapanyaga.

Lepketapló gomba

Használják általános immunerősítőként és fájdalomcsökkentőként, egyes bőrbetegségek kezelésére, emésztőszervek fertőzéses és gyulladásos betegségeinek gyógyítására, daganatos megbetegedések kiegészítő gyógymódjaként és HIV fertőzés ellenszereként is.

Chaga gomba

A gomba – az előzőekkel ellentétben – Oroszországban, a Baltikumban őshonos, és főként teaként, ill. újabban porított formájában használják a rákos megbetegedések kezelésére, vértisztításra, sebek gyógyítására, fertőtlenítésre, továbbá máj-és szívbántalmak, gyomorfekély, tuberkulózis és alvászavarok esetén.

Maczkay Zsaklin

Ha szeretne még olvasni a pecsétviaszgomba hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Pecsétviaszgomba, a sokoldalú immunerősítő