Pecsétviaszgomba, a sokoldalú immunerősítő

Kínában a pecsétviaszgomba a szellem növénye (bár a gomba se nem növény, se nem állat), a tiltott város régi bölcseinek alakjaival társítják. A pecsétviaszgomba vagy reishi (Ganoderma lucidum) főként a vadon élő szilvafák lebomlása során növekszik. Vadon nagyon ritka, és kizárólag a hegyekben nő. Mesterségesen Kínában, valamint Észak-Amerikában termesztik.

A reishi jól ismert a hagyományos kínai és japán gyógyászatban, az immunrendszer javítására, a fáradtság ellen és az anyagcsere fokozására használják. Emellett asztma és légúti betegségek kezelésére, rák és májbetegségek megelőzésére és kezelésére, álmatlanság kezelésére, magas vérnyomás ellen és a szív-érrendszer védelmére is alkalmazzák.

Általános toniknak tartják, amely kiegyensúlyozza az életfunkciókat és javítja a máj működését. A májban a reishi szabályozza a vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintet. Antioxidánsai révén, amelyek a szabad gyököket közömbösítik, védi a sejteket a toxinok és a sugárzás káros hatásaitól is. A reishi jelentős gyulladásgátló, csökkenti a fájdalom érzetét és felgyorsítja a csontok regenerálódását.

Feléleszti az életerőt

A reishi az életrő (chi) tonikja, az egész testet támogató létfontosságú energiáé. A hagyományos keleti orvostudományban a fizikai egészség azt jelzi, hogy a chi áramlása jó-e. A jótékony tápanyagok tehát valójában olyan rezgéseket közvetítenek, amelyek valószínűleg újjáélesztik a chit.

A reishi és a rák

Számos in vitro vizsgálat megerősíti és igazolja a reishi rákellenes alkalmazását, amelyet a hagyományos kínai orvoslás nagyon hosszú ideje támogat. Ennek az a magyarázata, hogy a gomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a daganatok növekedését, valamint azok terjeszkedését (áttétek) a szervezetben. Különböző típusú rákok, köztük az emlőrák és a prosztatarák esetében figyeltek meg ilyen hatást. A reishi kivonata javítja a kemoterápia és a sugárkezelés által legyengült betegek életminőségét.

A reishi és az immunitás

A pecsétviasz gombát az immunitás fokozására is használják, ajánlják immunszuppresszív betegek (pl. rák), de hangulati zavarokban vagy akut depresszióban szenvedők számára is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a gomba befolyásolja az immunrendszer működését, befolyásolva, megváltoztatva bizonyos sejtek arányát.

Hangulati zavarok ellen

Az adaptogénnek (a szervezet alkalmazkodását segíti a különféle stresszhatásokhoz) tekintett reishi szabályozza a stresszkezelésben részt vevő mellékvese működését. Mivel a stressz számos betegség kockázati tényezője, beleértve a rákot is, a reishi védőhatásai jelentősek: harmonizálja az ideg-, szív- és légzőfunkciók hármasát, amelyek szoros kapcsolatban állnak egymással. A „szellem növényének” beceneve pontosan arra a képességre utal, hogy „tisztítja” a gondolatokat, és megnyugtatj a szellemi izgatottságot.

A vörös reishi a legértékesebb

A színtől függően 6 különböző fajta reishit különböztetnek meg: vörös, lila, kék, sárga, fekete vagy fehér. A vörös változat az, amelyet a fogyasztók, különösen a rák esetében, leginkább értékelnek. A színkülönbségek a növekedési helynek és körülményeknek, és nem a fajon belüli genetikai variációknak tulajdoníthatók.

Mellékhatások

Mint minden gyógyszer vagy gyógynövény, a reishi sem működik ugyanúgy minden emberben, mert az egyes személyek anyagcseréje nagyon eltérő lehet. Vannak azonban bizonyos ellenjavallatok. Mivel a reishi csökkentheti a vérnyomást, az alacsony vérnyomású betegeknél ellenjavallt. Az esetleges antikoaguláns hatás miatt a reishi nem ajánlott a thrombocytopenia (csökkent vérlemezkeszám), valamint a műtét vagy szülés előtt és után. A reishi néha a száj, a torok és az orrjáratok szárazságát, viszketést, orrvérzést és hasmenést okozhat. Ezek többnyire a méreganyagokkal telített szervezet reakciói.

(Franciából fordította: boka)

Ha szeretne még olvasni a gombák jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Gombák a gyógyításban