Illóolajok a test és a lélek kezelésére

Egy illat áthelyezhet bennünket a múltba, felébreszti emlékeinket, kiváltja boldogságérzetünket. Az aromás növények, illóolajok jótékony hatása a lélekre és a testre már több ezer éve ismert. Az illatokat célzottan használva – élénkítő vagy nyugtató szerként – elősegíthetjük a jó közérzetet és az egészséget. Néhány csepp olaj fordulatot adhat a napunknak.

Feljegyzések szerint az aromás növényeket a Távol-Keleten már 5000 évvel ezelőtt is használták. Az újkorban 1900 után kezdődött az illóolajok győzelmi menete, a francia kémikus René-Maurice Gattefossé munkájával, aki a növényi gyógyászatnak az aromaterápia nevet adta. Dr. Jean Valnet folytatta a munkáját, aki a II. világháborúban a sebesülteket illóolajokkal kezelte.

Az orron és a bőrön át

Az illóolajos fürdők, masszázsok és inhalációk hatékony és kellemes formái az öngyógyításnak. Erősítik az immunrendszert és javítják a közérzetet. Ha megszagolunk valamit, az illatot a csillók érzékelő neuronjai felveszik és továbbítják az agyba, ott az elektrokémiai üzenetek továbbítódnak a szaglóközpontba. Neuronvegyületek szabadulnak fel, melyeknek vagy tompító, pihentető, élénkítő, vagy euforikus hatásuk van.

Ha az illóolajokat valamilyen vivőanyaggal dörzsöljük a bőrbe, molekulái jobban bejutnak a bőr alá. A pórusokon és a hajhagymákon át behatolnak a vérszállító kapillárisokba. Miután bejutottak a véráramba, szétáramlanak az egész szervezetbe. A nyálkahártya is jól felveszi az illóolajokat.

Praktikusan és gyorsan

Belégzéssel gyors hatás érhető el: 6-8 cseppet cseppentsük egy kendőre, és mélyen lélegezzük be, vagy 3-4 cseppet cseppentsünk forró vízbe, a fejet lefedjük törölközővel a víz felett, és többször mélyen belélegzünk. E módszer asztmásoknak nem ajánlott. Az illóolajos fürdőkhöz elég 6-8 csepp. Vigyázat: a túl forró víz a kívánatosnál gyorsabban elpárologtatja az illóolajat. Akinek száraz a bőre, hígíthatja az esszenciát két teáskanál hordozóolajjal. A fürdő 10-20 percig tartson.

Három csepp olaj egy pohár vízben alkalmas szájöblítésre, vagy gargarizálásra. Az illóolajos borogatás enyhíti a fájdalmat, ficamot és duzzanatot.

Tippek

  • Az illóolajok koncentrátumok, soha ne használjuk hígítás nélkül, mivel irritálják a szemet és a nyálkahártyát.
  • Az olajokat fénytől védve, gyermekektől elzárva kell tárolni.
  • Illatlámpában használva a víz-olaj keverék soha ne forrjon. Az illóolajat lassan kell elpárologtatni és soha nem elgőzölögtetni.
  • Az illóolajos fürdés egyike a legjobb aromaterápiás alkalmazásoknak. Mivel az olaj nem keveredik a vízzel, bőrbarát krémfürdőt készíthetünk: 5-10 csepp illóolajat elkeverünk 2-3 evőkanál tejszínnel és a fürdővízhez adjuk. A természetes emulgeálószer krém egyidejűleg lipid rétegként is szolgál és megakadályozza, hogy a bőr kiszáradjon.

Még több illóolajról olvashat Illóolaj-keresőnkben.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még az illóolajokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ritka illóolajok jótékony hatásai