Ritka illóolajok jótékony hatásai

Az elmúlt évtizedben közismertté váltak az illóolajok, szívesen vesszük őket. Míg egyesek helyet kaptak a gyógyszertárak szekrényeiben is, mások továbbra is mostohák. Az aromaterápia fő célja a szervezet természetes védekezésének megerősítése, számos betegség megelőzése, kezelése. Lássuk, melyek a teafaolaj, ravintsara és a kúszó fajdbogyóolaj tulajdonságai?

Aromaterápiáról vagy aromatológiáról beszélünk, amikor illóolajokkal kezelünk testi, lelki panaszokat. A valódi aromaterápia alapja a megbízható, laboratóriumok által megerősített tudományos háttér.

Hogyan használják?

Az illóolajok a növények sejtjeiből származnak, a gyökérből, szárból, szirmokból. A látszattal ellentétben az illóolajok önmagukban nem tartalmaznak olajat, de könnyen összekeverhetők a növényi olajokkal, sőt használat előtt általában ez történik, mert az illóolajok önmagukban nagyon koncentrált anyagok, így irritálhatják a bőrt.

Három ritka illóolaj

Teafa illóolaj

A teafa vagy a teafából származó illóolajat gyakran használják, mert biztonságos a szervezet számára, közvetlenül bőrre használható.

A teafa illóolajának több terápiás tulajdonsága van, fertőtleníti a felszíni és mély sebeket, és a légúti és emésztőrendszeri fertőzések ellen is hat. Segít a depresszió és a fáradtság elleni küzdelemben is. Ajánlott a pattanások, szúnyogcsípések, fogfájás enyhítésére és fertőtlenítésére.

A teafa illóolaja szabadon beszerezhető, de érdemes bőrpróbát végezni, mert használatakor előfordulhat allergiás reakció. Szájon át használni nem szabad.

Ravintsara (Madagaszkári kámfor) illóolaj

Ez az olaj az aromás olajok egyik nagyszerű klasszikusának tekinthető, nincs ellenjavallata. A ravintsara illóolaj a legjobb a vírusos megbetegedések megelőzésére és gyógyítására, ez lehet a legfőbb szövetségese télen, segít a megfázás, az influenza elleni küzdelemben. Azoknak is javasolt, akik ajak- vagy genitális herpeszben szenvednek.

A ravintsara illóolaja segít abban, hogy nyugodtan töltsük az éjszakát, javítja az alvás minőségét, és segít leküzdeni a fáradtságot.

Nepáli kúszó fajdbogyó (Wintergreen)

Ez az olaj nem ajánlott a terhes nőknek, szoptató anyáknak és gyerekeknek, de elengedhetetlen a sportolóknak.

Nagyon koncentrált és irritáló, ezért feltétlenül másik növényi olajjal kell hígítani. A bőrön alkalmazva gyógyítja a gyulladást. Azoknál a sportolóknál, akik gyakran hajlamosak az íngyulladásra, szakadásokra és zúzódásokra, ez az olaj több mint hasznos.

A wintergreen illóolaj ideális az ízületi mozgásbeszűkülés, görcsök és akár fejfájás enyhítésére is. Kiváló szövetségese az idősebb embereknek, akik reumában, arthritisben vagy osteoarthritisben szenvednek.

Még több illóolajról olvashat Illóolaj-keresőnkben.

Ha szívesen olvasna még az illóolajokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Illóolajok a test és a lélek kezelésére