A fogselymezés többet árt, mint használ

Az emberek kevesebb, mint ötöde csinálja, ráadásul ők is rosszul, és ezzel csak mélyebbre tolják a baktériumokat az ínyben. A fogselyem használatának eredeti célja a jobb szájüregi higiénia, ami megfelelő módszer esetén meg is valósul, de az emberek többségének nincs megfelelő kézügyessége és türelme hozzá, így többet ártanak, mint használnak.

Robin Seymour, a Newcastle University professor emeritusa úgy nyilatkozott, hogy helytelen használattal a lepedék eltávolítása helyett csak még mélyebbre nyomják azt a fogközökben. Az előre-hátra „fűrészelő” mozdulat ugyancsak káros, hiszen nem tünteti el az ételmaradékot, viszont valósággal traumatizálja az ínyt.

FogselyemSeymour professzor elmondta, hogy valójában csak az emberek 17 százaléka használ fogselymet. A szakértő szerint az is jó megoldás, ha valaki elektromos fogkefét használ, utána pedig antibakteriális szájvizet.

A Daily Mail hasábjain publikált cikkből az is kiderül, hogy a szájvíz éppen olyan előnyös lehet, mint a helyes technikával végzett fogselymezés, ráadásul az öblögetők fluoridot is tartalmazhatnak, ami még inkább segít a lepedék távol tartásában.