Jógával a teherbe esésért

A meddőségi klinikáknak a jógázást is javasolniuk kellene a hozzájuk forduló párok számára – javasolják szakemberek. A meddőség hátterében nagyon sok esetben valamilyen félelem vagy szorongás áll, ami a meddőségi kezelések során csak tovább erősödik, a jóga azonban képes lenne feloldani azt. Vizsgálatok szerint jógával ötödére csökkenthető a stressz mértéke.

A szorongás igen erős gátló tényező lehet a teherbe esésre vágyó nők esetében. A stresszhormon jelenléte meggátolhatja az ovulációt, illetve a már megtermékenyült petesejtet is megakadályozhatja abban, hogy beágyazódjon a méhbe. Négyből egy nő a szorongásai miatt a meddőségi programokból is kiesik, és inkább örökre lemond arról az álmáról, hogy egyszer édesanya legyen.

20151106 jogaAz Illinois-i Meddőségi Központ és a chicagói St Joseph Kórház szakemberei 100 nőt kísértek figyelemmel, akik közül ötvenen hat héten át jógáztak, míg ötvenen nem. A vizsgálatok kimutatták, hogy előbbieknél ötödére csökkent a stressz mértéke, míg az utóbbiaknál semmilyen változás nem volt kimutatható.

A jógát még ötezer évvel ezelőtt kezdték el Indiában, lényegében nyújtó és légzőgyakorlatok sorozata. A kutatást vezető dr. Jennifer Hirshfeld-Cytron szerint a meddőségi kezelésre jelentkező pároknak minden esetben javasolni kellene ezt a fajta mozgást, hiszen legtöbben a magas költségek miatt azért adják fel a próbálkozást, mert félnek a kezelésektől.

Ha a jógával oldani tudnák a szorongásaikat, jóval többeknél vezetnének sikerre ezek a kezelések.