A fogyókúra fejben dől el

Az amerikaiak többsége nem is sejti, hogy az elménk milyen fontos szerepet játszik a fogyáshoz vezető úton. A közhiedelemmel ellentétben nem a megfelelő étkezés hiánya és a kevés testmozgás az oka annak, ha nem tudunk lefogyni, mert a probléma gyökere a korlátozó hiedelmeinkben rejlik. A fejünkben is muszáj rendet rakni, ha karcsúbbak kívánunk lenni.

A megkérdezettek 31 százaléka úgy gondolja, hogy a mozgáshiány a legnagyobb probléma, míg 26 százaléknak az a meggyőződése, hogy azért nem mutat kevesebbet alatta a mérleg, mert nem elég sikeres a fogyókúrája. Csupán az Orlando Health kutatásában résztvevők 10 százaléka van tisztában azzal, hogy a mentális jóllét kulcsfontosságú tényező. Nem elég tehát egészségesen táplálkozni és rendszeresen sportolni, a fejünkben is muszáj rendet rakni, ha karcsúbbak kívánunk lenni.

Nem ezen múlik?A kutatás során több mint ezer embert kérdeztek arról, hogy szerintük mi a legnagyobb akadálya annak, hogy elérjék a számukra ideális testsúlyt. Meglepő módon az emberek többsége kizárólag a fizikai aspektusra ügyel, amikor fogyni szeretne. Kevesen vannak azok, akik tudják, hogy nincs értelme diétába és sportolásba fogni addig, amíg mentálisan nem vagyunk rendben, hiszen a megfelelő háttér nélkül az igyekezet hamar közönybe, esetleg dühbe fullad – vélekedik a kutatást vezető dr. Diane Robinson neuropszichológus.

A szakember szerint a nehézséget az ételhez fűződő ellentmondásos érzelmi kapcsolatunk jelenti, hiszen sokan gyerekkoruktól kezdve jutalomként, illetve vigaszként tekintenek a táplálkozásra. Érdemes első lépésként tudatosítani, hogyan viszonyulunk az ételhez, illetve milyen örömforrást, emléket jelent számunkra egy-egy íz és illat, majd fel kell dolgozni az ezekhez kapcsolódó ellentmondásos érzéséket, gondolatokat.

A negatív sémák átkondicionálása után kezdődhet az életmódváltás fizikai aspektusának kidolgozása és megvalósítása, így máris sikeres lesz a fogyásért folytatott küzdelem – állítja dr. Robinson.