A kávéliszt lehet a legújabb szuperétel?

Emberek milliói kezdik egy csésze kávéval a napjukat, melynek egészséges vagy egészségtelen voltáról már számos tanulmány született. Nemrégiben azonban egy vizsgálat kimutatta, hogy a kávébabnak egy, az eddigitől eltérő módon való feldolgozásával a benne található antioxidánsok jóval nagyobb része kinyerhető, nagyon egészséges liszt állítható elő belőle.

Amint arról dr. Dan Perlman, a Brandeis Egyetem munkatársa beszámolt, ha tíz percen át nagyjából 149 fokon pörköljük a kávébabot, akkor a benne található CGA (chlorogenic sav) megőrizhető, és így egy teljesen egészséges liszt állítható elő, amit élelmiszerek összetevőjeként vagy természetes étrend-kiegészítőként is lehet alkalmazni.

Napi 3-5 csésze jót teszA Harvard Egyetem kutatói egyébként nemrégiben kimutatták, hogy a kávézás igenis jót tesz, aki ugyanis 3-5 csésze kávét elfogyaszt egy nap, annak 15 százalékkal csökken az esélye arra, hogy idő előtt meghaljon, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéznak. Ennek az oka valószínűsíthetően pontosan a benne található CGA, ám ha a kávét a hagyományos módon dolgozzák fel, vagyis 10-15 percen át pörkölik több mint 204 fokon, akkor a CGA-tartalma jelentősen csökken, míg ha a fent említett módon, rövidebb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozás, akkor a CGA-tartalom szinte teljes mértékben megőrizhető.

Az utóbbi esetben azonban a kávébab kávékészítésre nem lesz alkalmas, mivel az íze nem jön eléggé elő, egy speciális eljárással azonban lisztté átalakítható és így számos termék készíthető belőle. Ez a módszer ráadásul kevésbé költséges, mint a már korábban kifejlesztett zöld kávé előállítása, miközben egészségmegőrző hatása legalább akkora.