Egyen tükör előtt, ha fogyni akar

Ha fogyni szeretnénk, érdemes a tükör előtt elkölteni vacsoránkat, mert ha látjuk magunkat evés közben, kevesebbet eszünk. Különösen igaz ez akkor, ha édességet, egészségtelen gyorsételeket tömünk magunkba. Egyszerűen elmegy az étvágyunk, ha látjuk magunkat, miközben pizzát, csokitortát, hamburgert majszolunk, szégyelljük, hogy egészségtelenül étkezünk.

A University of Central Florida kutatása során 185 egyetemi diákot kértek arra, hogy tartsanak kóstolót: választhattak, hogy csokoládétortát vagy gyümölcssalátát fogyasztanak.

Az ételt egy tükrös és egy tükör nélküli szobában fogyaszthatták el, és kiderült, hogy a csokitorta „kevésbé ízlett” azoknak, akik tükörben láthatták magukat étkezés közben, és ezekben az esetekben kevesebb is fogyott a süteményből.

Tükör nélkül...Amikor az ember a tükörbe néz, nem csak a testalkatát látja, hanem képes a viselkedését is objektíven felmérni. Ilyenkor jobban tudatosodik, ha egészségtelen ételt veszünk magunkhoz, és a többségnek bizony elmegy az étvágya a féktelen habzsolás látványától. Tulajdonképpen úgy tekintünk magunkra, mintha mást látnánk – mondja a kutatást vezető dr. Ata Jami professzor.

A jelenség oka a szocializációban keresendő: arra neveltek minket, hogy ne legyünk falánkok, ügyeljünk az egészségünkre, és a tükör emlékeztet minket ezekre a normákra.