Napi egy zuhany, heti két fürdés

Hidratálásra használt bőrápolóink télen kissé zsírosabbak lehetnek, mint a nyári hónapokban, mert a hideg levegő kiszárítja a bőrünket. A hidratálás mellett fontos az elegendő páratartalom a szobában, és ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra is. Szakemberek kb. napi 2 liter folyadékbevitelt ajánlanak. Ne feledkezzünk meg a fényvédő krémről sem!

Így marad egészséges a bőr télen

  • Enyhítse a bőr terhelését. Ne zuhanyozzon túl gyakran, se túl hosszan és ne túlforró vízzel. Csak takarékosan használjon tusfürdőt vagy szappant, és csak a kipárolgó testrészeken (hónalj és ágyék). Maga a víz tisztító hatású, és tökéletesen elegendő a napi egyszeri zuhanyozás!
  • Fürödjön legfeljebb kétszer hetente. A víz hőmérséklete 32-35 fok legyen. Az olajos fürdő kíméletesebb, mint a habfürdő, különösen száraz bőrnél.
  • A szélsőséges hideg miatt apró repedések keletkezhetnek a kézen, ami növeli a fertőzésre való hajlamot. Ezért kell a kezet és a körmöket bekrémezni és kesztyűvel védeni.
  • Este a bőr különösen hálás lesz, ha testápolóval bekenjük.

Esténként kényeztessük a bőrünketMinden bőrtípust ápolni kell

Csak a zsíros bőr nem igényel feltétlenül extra ápolást. Aki hajlamos a pattanásokra és mitesszerekre, télen inkább gyakori krémezéssel védje bőrét nagy zsírtartalmú krémek helyett.

Hasznos lehet évszakhoz igazítani a bőrápolást. Mivel az éjszakai krémek több zsírt tartalmaznak, mint a nappaliak, elegendő ezt használni nappalra is. Tartózkodjon a vizes krémek használatától, és ügyeljen a sűrűbb konzisztenciára. A lipideket tartalmazó zselék könnyűek, ugyanakkor hidratálók, így biztosítják az optimális téli bőrápolást.

Síelésnél ne feledje a fényvédő krémet

A téli UV-sugárzást még mindig alábecsülik. Ha a szabadságát a Karib-térség helyett az Alpokban tölti, akkor is védeni kell a bőrt a napsugárzás ellen. Minél magasabb a hegy, annál agresszívebbek a napsugarak, amelyeket még a hó is visszaver. Aki a sípályán tartózkodik, ne tegye 30-as napfényvédő krém nélkül. A különleges téli napvédők kiegészítő anyagai a jeges szél ellen is védenek. A hegyen töltött fagyos nap után az infravörös lámpa hasznos lehet, mert az infravörös sugarak serkentik a vérkeringést.

Párásítsunk!

Különösen nehéz a tél a bőrbetegségekre, pl. ekcémára hajlamos embereknek. Az állandó feszülés és viszketés elkerülése érdekében ajánlatos panthenolos vagy karbamidos krémek használata. Mivel az olajok jobban hidratálnak, különösen a víz-olaj emulziók alkalmasak az arcra. A hámlasztó és alkoholos arcvíz tavaszig maradjon a szekrényben, használjon inkább hidratáló maszkot.
A megfelelő páratartalmú szobahőmérséklet érdekében célszerű sok növényt elhelyezni a helyiségben, vagy párásítani.

(Németből fordította: Koncz László)