Új mérési módszer a testtömegindex helyett

Eddig a testtömegindex (a BMI) volt a legbiztosabb eszköz a túlsúly felmérésére, most azonban a tudósok egy új mértéket dolgoztak ki, a felszín alapú testalkatindexet, a SBSI-t. Míg a testtömegindex a magasság és testsúly alapján állapítja meg, hogy egészséges alkatúak vagyunk-e, a szakemberek szerint ennek a mértékegységnek súlyos hiányosságai vannak.

A mértékegység kritikusai szerint a BMI nem veszi figyelembe a testalkatot és a zsíreloszlást, ezért alapvetően nem lehet megbízható forrás.

A magasság, kerület is fontosAz új mértékegység, az SBSI ezzel szemben azért ad pontosabb információt, mert négy dolgot is figyelembe vesz: a testfelszín méretét, a törzs kerületét, a magasságot és a csípő kerületét.

A West Virginia University munkatársai több mint 11 808 tizennyolc és nyolcvanöt év közötti személy adatait elemezték1999 és 2004 között.

A BMI korlátozó mértékegység, hiszen semmit nem mond a testalkatról. A súly eloszlása márpedig egészségügyi szempontból fontosabb tényező, mint maga a testsúly. Ráadásul a különböző típusú elhízások különféle betegségekre utalhatnak – olvashatjuk a PLOS One című szaklapban publikált kutatásban.

A szakemberek abban bíznak, hogy a módszer idővel szélesebb körben is elterjed, de a klinikai praxisban biztosan az orvosok hasznára válik.