Az empátia egyszerűen tanulható

Az empátia bárki által elsajátítható képesség. Idegenek iránt is kialakítható, csupán néhány pozitív élményre van szükség. Számos eltérő nemzetiségű és kultúrájú ember iránt azért nem érzünk empátiát, mert idegen, és az ember természeténél fogva nehezebben érez együtt velük. Az empátia ugyanakkor a békés együttérzés érdekében alapfeltétel volna.

Grit Hein, Philippe Tobler, Jan Engelmann és Marius Vollberg pszichológus és neurológus, a Zürichi Egyetem munkatársai olyan emberek agyműködését mérték, akik saját csoportjuk egy tagjával éltek át pozitív élményeket, míg egy idegen csoport tagjával szintén pozitív élményeik voltak.

Segít a közös élményA teszt során a résztvevők fájdalmas elektrosokkban részesültek a kezükön, és a saját vagy idegen csoport tagjai pénzzel enyhíthették az illető fájdalmát.

A kérdés az volt, mennyiben más az agyi reakció, ha a saját, illetve ha az idegen csoport egy tagján kell segíteni.

A kísérlet kezdetén az idegen csoport tagjának fájdalma kevesebb részvétet váltott ki a tesztalanyból, mint saját csoporttagjának szenvedése. Elég volt azonban néhány pozitív élményre gondolni az idegen csoport tagjával, és a résztvevő máris képes volt teljes empátiával fordulni irányába, mintha csak saját csapattagjáról volna szó.

A konklúzió egyszerű: az empátia tanulható, csak néhány pozitív élményre van szükség, amely megerősíti azt – mondja a kutatást vezető Grit Hein.