Alvászavart is okozhat facebookozás

Aki túl sok időt tölt a Facebookon, Twitteren vagy éppen az Instagramon, az általában rosszabbul alszik és kevésbé kipihenten ébred. Közel 1800 tizenkilenc és harminckét év közötti amerikai fiatalt kísértek figyelemmel, akik átlagosan napi 61 percet töltöttek valamelyik közösségi oldalon, és hetente harminc alkalommal kerestek fel ilyen oldalakat.

Amint arról a kutatást vezető Jessica Levenson, a Pittsburgh Egyetem Orvosi Iskolájának pszichiáter kutatója beszámolt, a vizsgálat során az alanyok harminc százaléka panaszkodott arra, hogy nem tud zavartalanul aludni, és az összefüggés egyértelmű volt: minél több időt töltött valaki a különféle közösségi oldalakon, annál rosszabbul aludt.

Az éjszakai használat ördögi kört indít elA Preventive Medicine című lapban közzétett kutatás készítői szerint az orvosoknak is hasznos lenne, ha az alvási panaszokkal hozzájuk fordulóknál arra is kitérnének, ki mennyi időt tölt különféle közösségi oldalakon, hiszen a fentiekből egyértelmű, hogy a két dolog között szoros összefüggés mutatható ki.

A vizsgálatban résztvevő dr. Brian Primack elmondta, hogy a közösségi oldalakon való időtöltés számos módon befolyásolhatja az alvásminőséget. Először is, az ember tovább fennmarad miatta, másodszor az ott olvasott különféle hírek, események mentálisan és érzelmileg felzaklathatják, harmadszor pedig az eszközből áradó fény a szervezet cirkadián ritmusát is megbolygatja.

Ráadásul sokan éppen azért olvasgatják késő este is ezeket az oldalakat, mert nem jön álom a szemükre, de ezzel csak egy ördögi körbe kerülnek, ugyanis még nehezebben fognak tudni elaludni, és másnap még fáradtabbak és kialvatlanabbak lesznek.