Szebbnek látjuk az egyszerű arcokat

Szebbnek látjuk az egyszerűbb arcokat, mivel az agyunk számára könnyebben és gyorsabban feldolgozható információ jut el így hozzánk. A jelek szerint azt tartjuk rokonszenvesnek és vonzónak, akinek az arcán semmi furcsaság nincs, és szimmetrikusnak mondható az összhatás. Igaznak tűnik tehát a korábbi feltételezés, hogy valóban az első benyomás fontos.

Egy felmérés során férfiaknak 18 és 26 év közötti nőket mutattak, és arra kérték őket, pontozzák, hogy melyiküket tartják szépnek. Közben számítógépes modell segítségével ellenőrizték, hogy melyik képet hogyan dolgozta fel a résztvevők agya.

Egyszerűek, szerethetők

Kiderült, hogy az egyszerű arcokat hamarabb és könnyebben feldolgozta az agy, aminek eredményeként ezeket a nőket szebbnek értékelték a férfiak.

Nem véletlen, hogy a férfiak főként azokhoz a nőkhöz vonzódnak, akiknek az arca szimmetrikus, és mindez megmagyarázhatja az emotikonok népszerűségét is: az egyszerű, könnyen detektálható érzelmek biztonságos kapaszkodót jelentenek az emberi agy számára.

A kutatás alátámasztja azt a korábbi feltételezést, hogy az első benyomás fontos, és ekkor ítéljük meg azt is, hogy vonzónak találjuk-e a másik embert. A jelek szerint azt tartjuk rokonszenvesnek és vonzónak, akinek az arcán semmi furcsaság nincs, és szimmetrikusnak mondható az összhatás.

A University of Queensland szakemberei szerint valószínű, hogy nem csak az ember, hanem a legtöbb állat is így működik: a szimmetria vonzza, mivel ezt tudja egyszerűen felfogni agyával.