Amit a nők nem szívesen vallanak be az orvosnak

Az orvosnál időnként kellemetlen kérdésekkel szembesülünk. Vajon az előítéletektől félünk vagy szégyenkezünk valami miatt? Bárhogy is legyen, a nők nem riadnak vissza attól, hogy egy-egy vizsgálat alkalmával szebbnek tüntessék fel a helyzetet a valóságnál. Ezeknek a kis hazugságoknak viszont nagy hatásuk lehet az egészségükre. Mit nem vallunk be szívesen?

Nem iszom alkoholt

Néha hajlamosak vagyunk átlépni az alkoholnormákat. Fontos, hogy erről nyíltan beszéljünk az orvosunkkal, tekintve, hogy a túlzott alkoholfogyasztás összekapcsolható a mellrákkal. Emellett az alkohol a felírt gyógyszerekre is hatással van, és esetleges komplikációk, mellékhatások léphetnek fel.

Nem iszom alkoholtMinden nap használok fogselymet

A fogselyem használata unalmas és bosszantó munka, mégis fontos, hogy rendszeresen elvégezzük. Kutatásokból az derül ki, hogy azok, akik nem használnak fogselymet, hajlamosabbak fogínybetegségekre, ami növeli a szívbetegségek és a hasnyálmirigyrák kockázatát. A fogorvos úgyis azonnal látja, ki használja és ki nem.

Az előírások szerint szedem a gyógyszereimet

Sok nővel előfordul, hogy nem mindig úgy szedik a gyógyszereiket, mint ahogy az elő van írva, például azért, hogy elkerüljenek bizonyos mellékhatásokat. Aztán amikor nem érzik a gyógyszer hatását, nehéz beismerni, hogy ez bizony a rendszertelen szedéssel állhat kapcsolatban. Célszerű az orovssal együtt átnézni a lehetséges mellékhatásokat és ha szükséges, más alternatívát keresni.

Felelősségteljes a szexuális életem

Érthető, ha valaki nem akarja beismerni, hogy vannak egyéjszakás kalandjai, vagy hogy nem mindig szokott védekezni, ugyanis tart attól, hogy emiatt felelőtlennek vagy könnyűvérűnek nevezhetik. A felelőtlen szexuális kapcsolatok növelik a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát, mint például a HPV vagy a HIV. Beszéljen erről az orvosával, hogy a szükséges teszteket elvégezhessék.

Nem használok drogokat

Természetes, hogy nem szívesen ismerjük be, ha időnként füves cigarettát szívunk vagy más drogokat próbálunk ki, hiszen nem akarunk az illegalitás határán egyensúlyozni. Ezek a szerek viszont hatással vannak az egészségünkre, és az orvosnak is fontos tudnia róla, ha gyógyszert akar felírni.

Nem dohányzom

A dohányzás egészségtelen, ezt tudjuk. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy „csak akkor dohányzom, ha iszom, ezért ez nem igazi dohányzás”. Igazából mindegy, mit mondunk, mert amint az orvos megvizsgál minket, rögtön tudja, igazat mondunk-e. Emellett a dohányzás gyorsítja a bőr öregedését, elősegíti az asztmát, a tüdőrákot, és ha mellette gyógyszert is szedünk, növelheti az agyvézés kockázatát. A legjobb, ha egyszerűen őszinték vagyunk az orvoshoz.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)