Amit a nők nem szívesen vallanak be az orvosnak

Az orvosnál időnként kellemetlen kérdésekkel szembesülünk. Vajon az előítéletektől félünk vagy szégyenkezünk valami miatt? Bárhogy is legyen, a nők nem riadnak vissza attól, hogy egy-egy vizsgálat alkalmával szebbnek tüntessék fel a helyzetet a valóságnál. Ezeknek a kis hazugságoknak viszont nagy hatásuk lehet az egészségükre. Mit nem vallunk be szívesen?

Hajlamos-e hazugságra és csalásra a férfi?

A tárgyaló felek egymás arcát figyelve könnyen megállapíthatják a feszült arckifejezésből, a tettetett mosolyból az etikailag megkérdőjelezhető viselkedést. A University of Wisconsin-Milwaukee kutatói ennél messzebb mennek. Azt állítják: az arc struktúrája, arányai – ami állandó fizikai jellegzetesség – előre jelzik az etikátlan magatartásra való hajlamot.

Tudat alatt mindenképp érzékeljük, ha hazudnak nekünk

Egy új tanulmány szerint a tudatosság csökkentheti a hazugságok felismerésének hatékonyságát. Valószínűleg azért, mert amikor tudatosan próbáljuk felismerni a hazugságot, akkor az arra jellemző sztereotip viselkedésformákat keressük, például a mocorgást, vagy a szemkontaktus kerülését. Ezek a viselkedésminták azonban gyakran nem járnak együtt a hazugsággal.

Az igazság a hazugságról

Minden ember mond valótlanságokat. A társunk, a barátaink és munkatársaink, a főnökünk. Átlagosan naponta kétszázszor valótlanságot mondunk, tehát naponta kétszázszor nőhetne hosszú Pinokkió-orrunk. A férfiaknak sokkal többször füllentenek, a nők viszont ügyesebben. De mi szükség van hazugságvizsgálóra, amikor minden csalás leolvasható az arcunkról? Csak tudni kell, hogyan.

Hazuggá tesz a pénz?

Az Organizational Behavior and Human Decision Processes című lapban nemrég közzétett tanulmányból megtudhatjuk, hogy pénz hatására az emberek többsége hajlamosabbá válik a hazugságra. Amint arról a tanulmány egyik szerzője, Kristen Smith-Crowe, az Utah Egyetem David Eccles Üzleti Iskolájának munkatársa beszámolt, a több mint 300, üzleti tanulmányokat folytató diák bevonásával készült vizsgálat során arra derült fény, hogy a pénzzel való foglalkozás, illetve az arról való gondolkodás hatására megnövekedett az alanyok etikátlan viselkedésre való hajlandósága.

Az arcizmok leleplezik a hazugságot

Izzadó tenyér, remegő száj és kipirosodott arc – ezek mind-mind a zavar jelei, azt mutatják, hogy valaki rosszban sántikál. A legújabb kutatásokból kiderült, hogy arcunk felső részének izmai is elárulhatják, mikor mondunk igazat és mikor füllentünk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a velünk szemben álló fél igazat mond-e, figyeljük meg az arcizmait – ezek ugyanis leleplezik a hazugságot.

Hogyan szúrjuk ki a hazugokat 20 másodperc alatt?

Az első benyomás rendkívül fontos a kapcsolatépítés terén. Egy új kutatás eredményei szerint 20 másodperc is elég ahhoz, hogy egy idegenről el tudjuk dönteni, megbízható-e vagy sem. A kutatatásban 24 szerelmespár vett részt, amelyeknek tagjait megkérték a szakértők, hogy számoljanak be egy nehéz, kellemetlen élethelyzetről, miközben kamerákkal rögzítették a beszélő partnerének reakcióit. Egy másik csoport tagjai megnézték ezeket a felvételeket és a vizsgálatok szerint 20 másodperc alatt el tudták dönteni, hogy a partner reakciói őszinték-e vagy sem.