Az arcizmok leleplezik a hazugságot

Izzadó tenyér, remegő száj és kipirosodott arc – ezek mind-mind a zavar jelei, azt mutatják, hogy valaki rosszban sántikál. A legújabb kutatásokból kiderült, hogy arcunk felső részének izmai is elárulhatják, mikor mondunk igazat és mikor füllentünk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a velünk szemben álló fél igazat mond-e, figyeljük meg az arcizmait – ezek ugyanis leleplezik a hazugságot.

Az Evolution and Human Behavior c. lapban megjelent tanulmány szerzője és a British Columbia Egyetem kutatója, dr. Leanne Ten Brinke szerint az arckifejezésnek nagyon nagy szerepe van az érzelmek kifejezésében. Ha örülünk, mosolygunk, ha szomorkodunk, a ráncaink elmélyülnek, ha sírunk, a szánk legörbül, ha pedig hazudunk, az arcizmaink jelzik. Az arckifejezésünket a legtöbb esetben tudjuk kontrollálni, az arcunk felső részének izmait azonban nem.Nem minden arcizmot tudunk szabályozni

A kísérlet nagyon érdekes: 54 olyan személyről készült videofelvételt elemeztek a kutatók, akik kamerák előtt keresték eltűnt hozzátartozójukat és várták őket haza, az otthonukba. A felvételek feléről később kiderült, hogy az érzelmek hamisak voltak – ezeket a személyeket ugyanis elítélték szerettük meggyilkolásáért. A felvételeket a kutatócsoport alaposan kielemezte és kiderült, hogy bizonyos arcizmok elárulják az igazi érzéseket, főleg, ha intenzív érzelmi állapotban vagy nagy nyomás alatt van a vizsgált személy.

Dr. Brinke és csapata arra a megállapításra jutott, hogy azoknál az embereknél, akik valóban őszintén keresték hozzátartozójukat és aggódtak holléte felől, két arcizom összehúzódását lehetett megfigyelni: a homlokráncolást és a száj lekonyulását végző izmok a szomorúsággal és a bánattal állnak összefüggésben.

Azoknál a vizsgált személyeknél, akik rosszban sántikáltak és akiknek az érzelmei nem voltak igazak, a homlokizom és a járomcsonti izom összehúzódását figyelték meg a kutatók – utóbbi például az elfojtott mosolygásért felel. És hogy mi a különbség az arc felső és alsó részén elhelyezkedő izmok között? Ten Brinke erre is magyarázatot ad: „Az arcunk felső részén lévő izmainkat kevésbé tudjuk tudatosan kontrollálni, mint az alsó részen lévőket. Hiába is próbáljuk elrejteni a valódi érzelmeket, egy tüzetesebb vizsgálat során ezek árulkodók lehetnek.”

(Forrás: telegraph, angolból fordította: Sophie)