Tudat alatt mindenképp érzékeljük, ha hazudnak nekünk

Egy új tanulmány szerint a tudatosság csökkentheti a hazugságok felismerésének hatékonyságát. Valószínűleg azért, mert amikor tudatosan próbáljuk felismerni a hazugságot, akkor az arra jellemző sztereotip viselkedésformákat keressük, például a mocorgást, vagy a szemkontaktus kerülését. Ezek a viselkedésminták azonban gyakran nem járnak együtt a hazugsággal.

Tudat alatt mindenképp érzékeljük, ha hazudnak nekünk„Szinte minden felmérés arról tanúskodik, hogy az emberek csak rendkívül korlátozott mértékben képesek felismerni a hazugságokat. Egy átlagos ember nagyjából 54 százalékos találati aránnyal tudja megmondani, hogy ki hazudik, és ki nem” – nyilatkozta Leanne ten Brinke, a Kalifornia Egyetem munkatársa.

Ennyi erővel pedig akár találgathatnánk is. Ennek az eredmények azonban ellent mond a tény, hogy az emberek általában rendkívül érzékenyek arra, hogy mások hogyan éreznek, mit gondolnak, és képesek megítélni mások alapvető személyiségjegyeit is.

„Gyanítottuk, hogy ez a paradox helyzet a tudatalatti folyamatoknak köszönhető, ezért leteszteltük, hogy nem tudatosan képesek vagyunk-e felismerni a hazugságot” – nyilatkozta ten Brinke, aki Dayna Stimsonnal és Dana Carney professzorral közösen végezte a kísérleteket.

A tudósok összesen 72 önkéntest kértek fel, hogy nézzenek végig néhány videót egy megrendezett bűntény gyanúsítottjairól. Bár néhány gyanúsított valóban ellopott némi pénzt egy könyvespolcról, a többiek ártatlanok voltak. Ennek ellenére mindenki a saját ártatlanságát igyekezett bizonygatni.

Amikor arra kérték a résztvevőket, hogy válasszák ki a gyanúsítottak közül, hogy ki hazudik és ki mond igazat, az önkéntesek nagyon rosszul szerepeltek. A hazugokat 43 százalékos, az igazságot vallókat 48 százalékos találati aránnyal ismerték fel.

A tudósok azonban a széles körben elterjedt implicit asszociációs teszttel is megvizsgálták a résztvevők ösztönös reakcióit a teszt közben.

Az eredmények szerint a résztvevők tudat alatt hajlamosabbak voltak a hazugságot vallókhoz olyan szavakat társítani, mint a „megbízhatatlan”, „nem őszinte” és „megtévesztő”, az igazat mondókhoz pedig olyanokat, mint az „őszinte” és az „igaz”.

Egy második kísérlet során aztán a tudósok igazolták a feltételezéseiket, ez pedig bizonyította, hogy az emberek valóban intuitív módon, tudat alatt képesek érzékelni, ha valaki hazudik nekik.

„A mostani eredményeink teljesen új megvilágításba helyezik azt, amit eddig szociális érintkezésről tudtunk – nyilatkozta ten Brinke – Egyértelművé vált ugyanis, hogy a tudat alatti folyamatok kiemelt szerepet játszanak az interperszonális kommunikációban, és a segítségükkel ösztönösen képesek lehetünk felismerni, ha valaki hazudik nekünk.”