A csámcsogás segít a túl sok evés ellen

A szakemberek szerint aggasztó tendencia, hogy zenét hallgatunk és tévét nézünk, miközben eszünk, mivel így nem halljuk saját csámcsogásunkat. Márpedig a rágás zaja az, ami tudatosítja bennünk a fogyasztás mértékét, így háttérzaj mellett könnyebben eszünk többet a kelleténél, ami persze plusz kilókhoz vezet. A csámcsogás hatékony módja lehet a fogyásnak.

Ha csendben maradunk étkezés közben, és meghallgatjuk, hogyan csámcsogunk, kevesebbet fogunk enni: így ugyanis jobban tudatosodik bennünk, hogy mennyit és mit is fogyasztottunk.

Beszélgetés közben több étel fogyA hang igazából egy elfeledett érzék, amikor étkezésről van szó, holott valójában fontos szerepet játszik az ember életében. Bármilyen halkan és kulturáltan is eszünk, a saját rágásunk zaját a tökéletes csendben érzékeljük, és ez segít abban, hogy tudatosodjék bennünk, mit is csinálunk, és így ne együnk többet a kelleténél. Nagy baj, hogy a többség beszélget, sőt zenét hallgat, tévét néz evés közben – mondja a kutatást vezető Ryan Elder, a Brigham Young University munkatársa.

A kutatásban szintén részt vevő Gina Mohr, a CSU munkatársa egyetért abban, hogy a kutatók eddig hajlamosak voltak figyelmen kívül hagyni az ételhangokat, mint az étkezés mennyiségét és minőségét nagyban meghatározó tényezőt.

Ételhangon azonban nem a frissen sült szalonnal sercegését vagy a pattogatott kukorica pattogását kell érteni, hanem azokat a hangokat, amelyeket mi magunk produkálunk. A rágás hangját, a csámcsogást, ami segít tudatosítani, mit is csinálunk, s ezáltal megakadályozza a túlevést – vélekedik a szakember.

A kutatás a Food Quality and Preference című szaklapban jelent meg.