Vakságot gyógyíthatnak őssejtekkel

Az öregkori sárgafolt-elfajulás a felnőttkori vakság első számú kórokának számít világszerte. Egy mindössze 45 percig tartó eljárás most reményt adhat az érintetteknek. Az őssejtkezelés erejét kihasználó, forradalmian új módszer azzal kecsegtet, hogy milliók látását lehet majd helyreállítani úgy, hogy az őssejtek segítségével pótolni tudják a hibás sejteket.

A tudományos áttörésnek számító kezelés során a University College London orvosai tavaly szeptemberben egy őssejtekből álló foltot ültettek be egy nő retinájába, aki elvesztette a centrális látását. Azt remélik, hogy a londoni Moorfields Szemészeti Kórházban végrehajtott eljárás helyreállítja a hatvan éves beteg látását.

Őssejt beültetése segíthet

Hat hónap elteltével azonban az új kezelést vezető szemész vonakodik attól, hogy az eljárást sikerként könyvelje el.

Most értékeljük a beteg látását, és további adatokra lesz szükségünk ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le – nyilatkozta Pete Coffey professzor a CNN hírtelevíziónak. „Kellemes meglepetésként ért bennünket az, hogy a sejtek eddig a pillanatig életben maradtak, tekintetbe véve azt, milyen rendkívül csúnya (véres) volt a környezet” – mondta.

Az első operáció egy 10 beteg bevonásával végzett klinikai kísérletet indított el. Siker esetén a módszer körülbelül két és fél év múlva válhat elérhetővé a brit társadalombiztosítás finanszírozásával. A Pfizer gyógyszergyártó óriás által is támogatott eljárást helyi érzéstelenítésben végzik. Kinyernek egyetlen embrionális őssejtet, amelyet egy 100 ezer retinapigment-sejtből álló, 6 mm-es folttá tenyésztenek. A foltot aztán vékony csővé tekerik össze, amelyet egy apró bemetszésen keresztül befecskendeznek a szembe. Miután kigöngyölítették, elhelyezik a retina mögé, ahol a kutatók reményei szerint pótolni fogja a hibás sejteket.