Mitől őszülünk meg?

Az ápolt és természetesen csillogó haj mind a férfiaknál, mind a nőknél a szépség mércéje, személyiségünk kifejezője is. Amikor aztán felfedezzük az első ősz hajszálat, az sokkoló élmény. Az ősz hajat általában az életkorral és az öregedéssel hozzuk kapcsolatba, de bizonyos okok miatt már fiatal korban is ezüstössé válhat a haj. Mi lehet ennek az oka?

Az ősz haj általában nem felel meg a szépségideálnak. Ha a hajunk szürke lesz, sokat próbálkozunk, hogy ismét színesre változtassuk. Hogy pontosak legyünk: a szürke haj valójában nem szürke, hanem színtelen. Az emberi szem számára azonban a színtelen haj szürkésfehérnek tűnik.

Vonzó is lehetAz őszülés természetes folyamat

A hajszálak kívülről nem látható hajhagymára és a látható hajszálra oszlanak. A hajhagymában ún. melanociták vannak, amelyek felelősek a hajszínért, ezekben termelődik a melanin pigment.

A melanin képződésének fontos előfeltétele, hogy a szervezet elegendő mennyiségű tirozin aminosavat termeljen. Ha nincs elég tirozin, nem képződik melanin sem, helyette légbuborékok raktározódnak el a hajszálakban. Ezek egyszerűen szürkének hatnak. Az évek során teljesen természetes folyamat, hogy a melanintermelés lelassul, és hajunk fokozatosan ősz lesz.

Ősz haj húszévesen

Egy bizonyos időpontban a melanin termelése teljesen leáll, és az eredmény a teljesen ősz haj lesz. Az őszülés legtöbbször a halántékon kezdődik, végül az egész haj szürkévé válik. Ez azonban nem ok az aggodalomra. Már úgyszólván a bölcsőben eldőlt, hogy mely életkorban lesz szürke a hajunk, ugyanis ez genetikai hajlamra vezethető vissza.

25 és 30 között az első ősz hajszál felfedezése a természetes öregedési folyamat része, de a szürke haj lehet komoly betegség jele is, az előfordulását 20 éves korban, de különösen az alatt orvosnak kell megvizsgálni.

Stressz és táplálkozás

A kiegyensúlyozott étrend, valamint a stressz elkerülése hozzájárulhat a természetes hajszín megőrzéséhez. A tápanyaghiány ugyanis oda vezet, hogy a melanin nem termelődik elegendő mennyiségben. A szervezetben bekövetkezett túlsavasodás is lehetséges oka az őszülő hajnak.

A teljes kiőrlésű gabona, a friss gyümölcs és zöldség gazdag vitaminokban és folsavban, ezért ajánlottak a kiegyensúlyozott étrendhez. A túlzott alkohol- és kávéfogyasztásnak ezzel szemben negatív következményei lehetnek.

Színezés, festés

A teljesen ősz, ápolt haj is lehet vonzó, de aki bizonyos korban festett hajjal jobban érzi magát, megteheti. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a festékek általában hidrogén-peroxidot tartalmaznak, ami megterhelheti a hajat, és károsítja a haj szerkezetét. Ha mégis a festés mellett dönt, bízza azt szakemberre.

A festés alternatívája lehet az úgynevezett renaturálás. Ennél olyan eredményt lehet elérni, amely az eredeti hajszínhez nagyon közeli, és ezzel természetességet sugároz. Ez a módszer ugyan vitatott, mert mérgező ólom-acetátot tartalmaz, és csak barna és fekete hajszín érhető el.

(Németből fordította: Koncz László)