A nőkre veszélyesebb az éjszakai műszak

Az éjszakai munka vélhetően jobban befolyásolja a nők munkabírását, mint a férfiakét. Olyan napirendet teszteltek, amely 28 órából állt, és amely után az alvás-ébrenlét fázis teljesen eltolódott a megszokott 24 órás rendhez képest. Minden jel arra mutat, hogy a nők szervezetét jobban megterhelik a változások, ők a felborított ritmus vesztesei.

Ez az első kutatás, amely azt bizonyítja, hogy az alvás-ébrenlét ciklus eltolódása másképp hat a férfiara, mint a nőkre. A brit University of Surrey szakemberei megállapították, hogy ezek a különbségek leginkább a kognitív teljesítményben és a hangulatváltozásokban mutatkoznak meg.

Felborul a bioritmusMinden jel arra mutat, hogy a nők szervezetét jobban megterhelik ezek a változások, mint a férfiakét. Éppen ezért fokozottan figyelnünk kell azoknak a nőknek az egészségére, akik éjszakai műszakban dolgoznak, legyen szó rendőrökről vagy ápolókról – mondja a kutatást vezető dr. Nayantara Santhi.

Szervezetünk belső órája, vagyis a cirkadián ritmusunk szabályozza az alvás-ébrenlét szakaszokat. Az agyunkban elhelyezett mesteróra számos egyéb folyamatot is irányít: a hormontermelődést, az anyagcserét és a vérnyomást, így ezek mindegyike szinkronban van egymással.

A kutatásban résztvevők objektív teszteken vettek részt – a koncentrációs képességeiket, emlékezőtehetségüket és motoros reakcióikat vizsgálták –, azután szubjektív kérdőív kitöltésével adtak hírt arról, mennyire álmosak, milyen a közérzetük. Közben EEG-vel is vizsgálták agyműködésüket.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a melatonin nevű alvási hormon a nők és a férfiak esetében eltérő intenzitással termelődik, de az csak most vált világossá, hogy a cirkadián ritmust érintő különbségek a mentális funkciókat is érintik, és a nők a vesztesei az összehasonlításnak.