Kicsi, vörös, nem csíp – rózsabors!

A rózsabors valójában nem is bors. Míg a közismert fekete, fehér és zöld bors a Piper nigrum nevű növény különbözőképpen feldolgozott termése, addig a rózsabors egy örökzöld fa, a Schinus molle gyümölcse Latin-Amerikából. A rózsabors vagy perui bors vizelethajtó, gyomorerősítő, hasznos fogfájásra és menstruációs fájdalom esetén. Ismerjük meg jobban!

A Schinus molle gyümölcse jellegzetes rózsaszínű, formája nagyon hasonló a bors bogyójához, ezért gyakran nevezik rózsaborsnak vagy hamis borsnak, miközben teljesen más ízű, sokkal finomabb és édesebb.

A vörös a kakukktojásTulajdonságai, előnyei

A rózsaszínű bors segíti az emésztést, mivel gyomorerősítő, tonizál és stimulál. Fertőtlenítő erejét régóta használják a tradicionális gyógyászatban sebek és fertőzések kezelésére.

A bogyók tartalmaznak gyantát, tannint, glükózt és mézgagyantát, amelyek hashajtó hatásúak és köszvény ellen is hasznosak.

A konyhában

A rózsabors meglehetősen enyhe, édes és fűszeres, ízében citromos és epres jegyekkel. Tökéletes ízesítő halból készült ételekhez, különösen jó kardhal, tonhal vagy lazac carpaccio-hoz.

Kiváló ízesítője a joghurt, vaj, mascarpone sajt vagy gyümölcs alapú mártásoknak. Erős és fényes színe teszi ezt a borsot érdekes fűszerré, eleganciát és életet visz az ételekbe, tökéletes egy eredeti rizottó vagy speciális desszert készítéséhez.

A rózsabors a fekete, a fehér és a zöld borssal együtt azok közé a fűszerek közé tartozik, amelyek a híres kreol fűszerkeveréket alkotják.

Ecuadorban a rózsabors nagyon népszerű, nemcsak ételekhez, hanem likőrök és ecet ízesítésére is használják, Chilében a bor aromáját javítják vele, míg Mexikóban a pulque, az ősi alkoholos szent ital készítéséhez használják.

Készítsünk rózsabors mártást, ami nem csak díszíti ételünket, hanem eredeti módon ízesíti is azt, és elkészítése nagyon egyszerű.

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 4 teáskanál zúzott rózsabors
  • 1 teáskanál chili por
  • 2 szárított paradicsom, apróra vágva
  • 2 teáskanál friss tejszín

Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a borsot, chilit és a szárított paradicsomot. Főzzük néhány percig alacsony lángon, folyamatos keverés közben, majd adjuk hozzá a tejszínt.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)