Tévhitek, amelyek hátráltatják a fogyást

Szinte hetente találkozhatunk újabb intelmekkel, tanácsokkal, amelyek állítólag hozzásegítenek a fogyáshoz. Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a táplálkozási szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

Minden kalória egyenlő

Ez tévedés: hiába hisszük, hogy úgy fogyunk, ha minél alacsonyabb a kalóriabevitel, igazából az is számít, hogy mit juttatunk belünk mikrobái közé.

A szénhidrát nem az ördögtől valóElég korlátozni a kalóriabevitelt a fogyáshoz

Az ikerkutatások is bizonyítják, hogy a különböző emberek másként reagálnak a csökkentett kalóriabevitelre. Ez az eltérő mikrobiális közösségnek tudható be.

A testmozgás segít a fogyásban

Igen, valóban sokat segít, jót tesz a szívnek és az ereknek, a hangulatnak és az általános közérzetnek. Ettől függetlenül azonban nem feltétlenül leszünk karcsúbbak a segítségével.

Muszáj kiiktatni a szénhidrátot az étrendből

Sokan hiszik, hogy ez hasznos, pedig a tej, a hústermékek és a cukrok akár segíthetnek is nekünk abban, hogy fogyjunk, csak a helyes mennyiséget kell eltalálni, túlzásoktól tartózkodva.

Fontos, hogy mindig reggelizzünk

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus – mondja az aranyszabály. A valóságban semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a reggeli elmulasztása későbbi túlevéshez vezet. Bőven elég, ha mindenki figyeli teste jelzéseit, és aszerint étkezik reggel.

A zsírt érdemes messze elkerülni

Megint csak tévedés. Kiderült, hogy az alacsony zsírtartalmúnak címkézett élelmiszerek jobbára több cukrot tartalmaznak, azonkívül a zsírban gazdag mediterrán diéta egészségesebb, mint a koplalás: bizonyos zsírokra a szervezetnek egyszerűen szüksége van.

A probiotikumok nem hatnak

A túlzásba vitt antibiotikum-használat aggasztó. Sokan nem hisznek a probiotikumok semlegesítő hatásában, pedig a szakemberek szerint minden antiobiotikum kúrát érdemes probiotikus kiegészítőkkel biztonságosabbá tenni.