Neveljünk levendulát!

A csodás levendula virágjának jellegzetes színe és illata semmivel sem téveszthető össze. Az évszázadok óta ismert növény nevét valószínűleg a felhasználásáról kapta, a fürdéshez használt vizet már az ókori rómaiak is illatosították vele. A régi dokumentumok igazolják, hogy orvosságként is alkalmazták hányinger, csuklás, bélrendszeri fájdalmak ellen.

A levendula illóolaja is jól ismert jótékony hatásáról égéseknél és bőrgyulladásos tüneteknél. Ha pár cseppet növényi olajban hígítva, pl. extra szűz olívaolajban, bedörzsölünk a bőrünkbe viszkető szúnyogcsípés esetén, azonnali javulásra számíthatunk.

Tegyük a szekrénybeNem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az olaj kitűnő nyugtató is. Széles körben használják masszázsra, izmok ellazítására, fürdősókkal együtt ideális esti lábfürdőhöz, nagyon hamar enyhíti a fáradtságot és a nehéz végtag érzését. Stressz okozta fejfájás esetén elég bedörzsölni egy két cseppet a halántékunkba.

Megfázáskor is segítségünkre lehet a levendula. Az inhalálás nagyon régóta használt módszer, amely szódabikarbónával és levendulával csak fokozza a hatást. (A másik ilyenkor hasonlóan hatásos olaj az eukaliptusz.)

Virágvíz

Az aromaterápiában a lakás illatosítására, felfrissítésére is használják, de még álmatlanság ellen is jó. A levendulát használhatjuk párologtatóban a szobánkban alvás előtt, vagy tehetünk éjszakára az ágyunk mellé, az éjjeliszekrényre egy zsebkendőre fújva.

A virágvíz és az illóolaj gyakran használatos a reumatikus fájdalmak esetén. Ebben az esetben gyengéd masszázzsal kell alkalmazni a leginkább érintett területen, mivel fájdalomcsillapító és reumaellenes tulajdonságú.

Virág

A leszedett virágokat csokorba kötve hagyjuk megszáradni. Tökéletes lesz szekrény és fiókok illatosításához. A szárakkal együtt szárított kis kötegekkel díszíthetjük a lakást, tehetünk rájuk színes szalagot.

A szárított virágokat házilag készített szappanok és gyertyák készítésénél is kiválóan alkalmazhatjuk. A szárított virág aromáját megőrizhetjük, ha jól záródó dobozban hőtől és fénytől távol tartjuk.

Forrázat

Nyugtató és ellazító hatása miatt ihatjuk is a forrázatot. Adhatunk hozzá citromfüvet, kamillát, hársot, ezekkel kellemes ízű gyógyteát kapunk. Ha kizárólag levendulával készítjük, számoljunk vízhajtó hatásával. A megfelelő hatás eléréséhez használjunk egy kiskanál szárított virágot 250 ml forró vízhez, és fogyasszuk naponta 3-szor.

Nevelése

A levendula szívós növény, nem igényli a sok öntözést, nevelhető cserépben az erkélyen vagy a kertben is, dekoratív és hasznos. Elviseli a tűző napot, nincsenek különösebb igényei, elég, ha nem hagyunk alatta pangó vizet. Tavasztól virágzik, betakarítani a teljes virágzási periódusban lehet.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)