Erősítsük télen a veséket és a húgyhólyagot

Vízkeresztkor a karácsonyfa lebontásával élesen tört rám a gyermekkori telek emléke. A hóesést nemcsak meghitt szépségéért vártuk, hanem a hógolyózás, közös szánkózás, jégen csúszkálás öröméért is. Önfeledt kikapcsolódás, és főként vidámság jellemezte ezt az időszakot, amiben a felnőttek is részt vettek. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász írása.

Neveljünk levendulát!

A csodás levendula virágjának jellegzetes színe és illata semmivel sem téveszthető össze. Az évszázadok óta ismert növény nevét valószínűleg a felhasználásáról kapta, a fürdéshez használt vizet már az ókori rómaiak is illatosították vele. A régi dokumentumok igazolják, hogy orvosságként is alkalmazták hányinger, csuklás, bélrendszeri fájdalmak ellen.

Hóvirág demencia, levendula hajhullás ellen

A „virághatalom” az orvoslásban is egyre inkább érezteti hatását. Talán kevesen hallottak a hóvirág fájdalomcsillapító hatásáról, de a levendulát már az ókor óta használjuk nyugtatóként és hangulatjavítóként. Ezek mellett például a sáfrány igazi „mindenes”, hiszen a fájdalomcsillapítás, az emésztési zavarok vagy a depresszió mellett még egy sor másra is jó.   Vegyük sorra a növények néhány érdekes felhasználását.

A levendulaolaj jótékony hatásai

A levendulaolaj hatásos fegyver lehet a gombás fertőzések elleni harcban. Úgy tűnik, az illóolaj erős hatást gyakorol az általános bőr- és körömfertőzésekért felelős gombákra. Tudósok tesztelték a levendulaolajat és megállapították, hogy egy sor gombásodást okozó baktériumtörzsre és a Candida különböző fajaira halálos. Az említett baktériumtörzsek bőr-, szőr- és körömfertőzést kórokozói, a Candida fajok pedig mucocutaneous candidiasist, más néven szájpenészt okozhatnak.

Nagyanyáink csodaszere

Természetes gyógymódot keres a stressz ellen? Merüljön el egy levendulamező szépségében! S nem is kell ehhez Provence-ba utaznia, ilyenkor júniusban a tihanyi Belső-tó környékén is élvezheti a lenyűgöző látványt és a megnyugtató illatot.