A levendulaolaj jótékony hatásai

A levendulaolaj hatásos fegyver lehet a gombás fertőzések elleni harcban. Úgy tűnik, az illóolaj erős hatást gyakorol az általános bőr- és körömfertőzésekért felelős gombákra. Tudósok tesztelték a levendulaolajat és megállapították, hogy egy sor gombásodást okozó baktériumtörzsre és a Candida különböző fajaira halálos. Az említett baktériumtörzsek bőr-, szőr- és körömfertőzést kórokozói, a Candida fajok pedig mucocutaneous candidiasist, más néven szájpenészt okozhatnak.

Baktérium- és gombaölés felsőfokon

Viszonylag kevés gombaölő szer van a piacon, és gyakran azoknak is mellékhatásai vannak. A levendulából kinyert illóolajokról azonban – amelyeket már széleskörűen használnak az élelmiszer-, parfüm- és kozmetikai iparban – kutatások bizonyítják, hogy nyugtató és görcsoldó hatásuk van, s emellett antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.Sokoldalú segítség

A levendulaolajat évszázadok óta használják kellemes illata miatt, és a parfümök gyakori alapösszetevője. Az új kutatások viszont hatásos gombaölő erejét is igazolni látszanak. Ez a felfedezés segíthet kezelni azoknak az embereknek a gombás fertőzéseit, akiknek különböző okokból gyenge az immunrendszere – ilyenek a kemoterápián vagy a szervátültetésen átesett betegek, akik immunszupresszív szereket szednek, vagy az AIDS-esek.

Ugyanakkor talán megadja a tudományos irodalomban eddig még hiányzó választ arra is, hogy hogyan gátolható meg az úgy nevezett szuperbaktériumok növekedése. Számos illóolajról és gyógynövényről, köztük a levenduláról is kiderült, hogy antibakteriális és vírusölő hatású, és segítheti az immunrendszer erősítését. A legnagyobb előnye pedig az, hogy vele szemben nem alakul ki ellenállás, mint a gyógyszerek esetében.

Az orvosi kutatások időről időre visszatérnek a jó öreg igazsághoz, hogy az egyszerű, holisztikus gyógyszerek, például a levendulaolaj, előnyösek lehetnek ott, ahol a gyógyszergyárak termékei már nem, ráadásul kevés a mellékhatásuk vagy egyáltalán nincs.

A levendulaolaj egyéb felhasználási módjai

A levendula – gomba-, baktérium- és vírusölő hatásán kívül – számos egyéb módon is segíti az egészségünket. Nyugtatólag hat az idegrendszerre, hatásos migrén, idegesség, depresszió, ideges feszültség és érzelmi stressz esetén. Segít az elalvásban, ezért gyakran ajánlják álmatlanság ellen. Hatásos fájdalomcsillapító izomfájdalmak, izomláz, reuma, ficam, hátfájás és lumbágó esetén. A rendszeres levendulaolajos masszázs enyhíti az ízületi fájdalmakat. Segít a húgyúti problémák esetén, serkenti a vizeletkiválasztást, csökkenti a húgyhólyag gyulladását. Nagyon jól használható légúti rendellenességek kezelésére, beleértve a torokgyulladást, influenzát, köhögést, megfázást, asztmát, bronchitist, mandulagyulladást. Inhalálásra vagy a nyak, mell és hát bedörzsölésére használatos.

Gombaölős és fertőtlenítő hatása miatt igen jót tesz a bőrnek. Pattanások, ráncok, pszoriázis és egyéb gyulladások ellenszere. Gyógyítja a sebeket, vágást, égést, leégést. Kamillához keverve ekcéma kezelésre használják. Igen hatásos tetűirtó, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Segíti az emésztést. Rovarcsípések ellen is hatásos. Szúnyog- és molyriasztásra is használják.

Ne feledjük azonban, hogy állapotos nők és szoptató anyák, sok más illóolajhoz hasonlóan, a levendulaolaj használatát is kerüljék.

(Angolból fordította: Harrach Orsolya)